wtorek, 14 grudnia 2021

Świąteczny sernik z żurawiną

 Świąteczny sernik z żurawiną

Na taki sernik miałam ochotę od bardzo dawna, prosty, kremowy na kruchym maślanym spodzie i polany kwaśną żurawinową galaretkę. Jednak dopiero niedawno udało mi się upolować świeżą żurawinę na moim ulubionym targu, bo w marketach mimo szumnie ogłaszanych promocji była jedynie suszona. Przygotowanie galaretki wymaga trochę pracy, bo trzeba ugotowane owoce przetrzeć przez sitko, ale dla tego niepowtarzalnego smaku i wyglądu warto się pobawić. 

Spód:

  • 100 g. masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej 30 minut. A następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki ( u mnie tortownica 24 cm). Podpiekamy ok 10 minut w 180 st. C

Ser: 

  • 1000 g twarogu dobrej jakości (ja użyłam gotowego z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • suszona żurawina ok 1 szklanki

Miękkie masło ucieramy z cukrem, gdy masa będzie gładka dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy (czasem masa po dodaniu jajek wygląda na zważoną, ale nie ma co się tym przejmować, wszystko się uda). Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy partiami ser, a na koniec obie mąki i cukier z wanilią. Wsypujemy żurawinę (lub inne ulubione bakalie). Mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i pieczmy. Ja piekłam w 160 st. C przez 60 minut, bez termoobiegu

Galaretka żurawinowa:

  • 400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 120 g  cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Żurawinę z cukrem gotujemy do momentu aż zacznie się rozpadać. Przecieramy ją przez sitko, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Lekko studzimy i polewamy zimny sernik.

 Świąteczny sernik z żurawiną

Świąteczny sernik z żurawiną

2 komentarze:

  1. Witam. W jakiej temperaturze, ile czasu i na jakiej półce piec spód? Bo nie jest wspomniane w opisie . Czy warstwę serową piec na środkowej półce bez termoobiegu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, zaraz uzupełnię opis :) spód pieczemy ok 10 minut w 180 st. C na środkowej półce, sernik również na środku i bez termoobiegu

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...