środa, 1 grudnia 2021

Jak zdrowo jeść i nie zwariować Magdalena i Piotr Kucharscy

 #współpraca 

 W księgarni internetowej Taniaksiążka.pl wypatrzyłam ostatnio Jak zdrowo jeść i nie zwariować autorstwa Magdaleny i Piotra Kucharskich. Jak wiecie temat zdrowego odżywiania bardzo lubię dlatego zamówiłam sobie tą książkę skuszona tytułem i pełna nadziei, że mnie zaskoczy pozytywnie. Tym bardziej, że tytuł wydał mi się obietnicą szybkich i tanich przepisów, do których przygotowania nie będę musiała poszukiwać składników nie wiadomo gdzie. Niestety tytuł tytułem, a treść treścią. Tu jakiś wodorościk, czy inny glon albo kuzu na liście składników, tam coś jeszcze, także z pewnością nie są to przepisy do osób, które mają mało czasu na przygotowywanie i wyszukiwanie produktów.

Niewątpliwym plusem jest to, że przepisy są różnorodne. W pierwszym rozdziale znajdziemy podstawowe receptury m.in. na wywar warzywny, kilka rodzajów winegretów, tzatzyki, czy majonez z awokado. Tylko nie wiem co tu robi chutney z mango - owszem pyszny jest i sama mango jako takie uwielbiam, ale z pewnością nie jest ono tanie i dostępne w każdym małym sklepiku. Dalej mamy przepisy podzielone mniej więcej ze względu na pory roku, choć i tutaj bym się przyczepiła do ciasta migdałowego z konfiturą pomarańczową umieszczonego pośród wiosennych receptur, które bardziej kojarzy mi się z zimowym klimatem niż z wiosną. Przeglądając te wiosenne przepisy mam ochotę na zieloną szakszukę, i dwukolorowe falafele, które mam nadzieję uda mi się zrobić w wersji pieczonej, bo takie ociekające tłuszczem średnio do mnie przemawiają. 


Wśród letnich przepisów najbardziej kuszą rabarbarada z imbirem i pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku oraz ciasto owsiane z owocami sezonowymi. Dalej są przepisy jesienne gdzie królują napary rozgrzewające i wzmacniające oraz zupy. Mi najbardziej do gustu przypadły tutaj kotlety z marchewki i batatów w tortillach oraz pęczotto z burakami i kozim serem. Intrygująco brzmi także brownie z burakami i chałwą. Na zimę natomiast autorzy proponują  różnorodne pasty np z zielonego groszku, czy suszonych pomidorów oraz zupy i surówki. 

Trzeba przyznać, że przepisy są naprawdę ciekawe i różnorodne, na pewno przypadną do gustu osobom, które lubią eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. 

Po więcej poradników zaglądajcie do księgarni internetowej Taniaksiążka.pl 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...