wtorek, 21 grudnia 2021

Piernik herbaciany z kremem grysikowym

 Piernik herbaciany z kremem grysikowym

To taki piernik last minute. Nie musi leżakować, ani dojrzewać. Jest leciutki, mięciutki i puszysty tak że niemal rozpływa się w ustach, a krem grysikowy i powidła śliwkowe idealnie go dopełniają. Do tego ma jeszcze jedną ważną zaletę jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, będzie smakował nie tylko w święta.

Piernik:

  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 250 g miodu
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl mocnej herbaty
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Proponuję zacząć od przygotowania herbaty, tak aby sobie ostygła w czasie gdy będziecie ubijać jajka.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą. Gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy żółtka się połączą wlewamy naprzemiennie płynny miód, zimną herbatę i olej. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao i mieszamy tylko do połączenia. 

Blaszkę (24x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią gotowe ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok 35 minut w 170 st. C.

Krem grysikowy:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą)
  • tabliczka czekolady
  • 3-4 łyżki mleka 
  • słoik (ok 300 g) powideł śliwkowych

Zagotowujemy mleko. Na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy,  cały czas mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny, ale tutaj już radzę próbować masy by nie okazała się zbyt kwaśna.

Przestudzony piernik kroimy na pół. Na jednym z placków rozsmarowujemy powidła, a na nie wykładamy krem. Przykrywamy drugim plackiem, polewamy polewą lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 

Polewa: 

  • 125 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalewamy wodą. Masło rozpuszczamy uważając by go nie zagotować. Zdejmujemy z ognia dodajemy wszystkie składniki razem z napęczniałą żelatyną i energicznie mieszamy. Gotową polewę studzimy, a następnie polewamy nią piernik. 

Dodatek żelatyny w polewie nie jest niezbędny, jednak dzięki niej pięknie się błyszczy i nie spływa z ciasta. 

 Piernik herbaciany z kremem grysikowym

Piernik herbaciany z kremem grysikowym






2 komentarze:

  1. Piernik zawsze chętnie, nie tylko w Święta. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nigdy nie jadłam takiego. Będę musiała taki upiec.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...