poniedziałek, 24 marca 2025

Sernik gotowany z brzoskwiniami

 Sernik gotowany z brzoskwiniami

Czy ktoś nie lubi sernika gotowanego? U nas zawsze znika błyskawicznie dlatego dziś zapraszam na jego kolejną wersję, tym razem wzbogaconą o brzoskwinie w galaretce ale warstwę bitej śmietany. Jestem pewna, że zachwyci smakiem i wyglądem nie jednego miłośnika domowych słodkości. 

Składniki: 

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 kg twarogu mielonego (używam z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 200 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - 40 g każdy (używam takich bez cukru)
  • ok 200 g herbatników
  • puszka brzoskwini w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny 
  • wiórki kokosowe do posypania

Zaczynamy od rozpuszczenia masła w garnku najlepiej o grubym dnie, następnie dodajemy cukier i cukier z wanilią i mieszamy całość. 

Gdy cukier się rozpuści dodajemy ser oraz jajka i mieszamy całość energicznie, tak aby nie było grudek, a wszystko się ze sobą połączyło. 

Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku. Wlewamy do gorącej masy serowej i nie przestając mieszania podgrzewamy aż masa zacznie bulgotać i nieco zgęstnieje. Gotujemy przez kilka minut. Trzeba uważać i mieszać, ponieważ jest dość gęsta i może zechcieć się przypalić.

Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia na ok 20 minut.

Gdy masa serowa stygnie rozpuszczamy galaretki w 750 ml wrzątku. Gdy nieco przestygną mieszamy je z odsączonymi z syropu i pokrojonymi brzoskwiniami.

Na dnie formy do pieczenia (ja użyłam takiego* regulowanego rantu o wymiarze 23x33 cm) wykładamy warstwę herbatników, na nie wylewamy masę serową i wyrównujemy. 

Na warstwę serową wykładamy tężejącą galaretkę z brzoskwiniami. Odstawiamy do lodówki. 

Żelatynę zalewamy ok 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i miksujemy do połączenia. 

Ubitą śmietankę wykładamy na warstwę galaretki, wyrównujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Gotowy sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.

 Sernik gotowany z brzoskwiniamiSernik gotowany z brzoskwiniami

Sernik gotowany z brzoskwiniami

Sernik gotowany z brzoskwiniami



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...