Szachownica to nic innego jak klasyczny, mięciutki biszkopt czekoladowy z pysznym kremem budyniowym, który dzięki nieco innemu złożeniu ciasta nabiera efektownego i zaskakującego wyglądu. To miękkie, puszyste ciasto jest dość proste w przygotowaniu i jeśli będziecie stosować się do wskazówek na pewno uda się idealnie.
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy resztę składników i mieszamy za pomocą miksera. Powstanie nam dość gęsta masa, ale tak ma być.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy ją do ciasta i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Wylewamy masę do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180C, pieczemy 35 minut, studzimy.
Krem budyniowy:
- 3/4 litra mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1//2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
Proszek budyniowy rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, na wrzące wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy.
Miękkie masło ucieramy do
białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) następnie
stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy aż się połączy z
masłem. Dalej dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy do połączenia.
Biszkopt kroimy na pół. Jedną część kroimy wzdłuż na paski ok 2-3 cm szerokości.
Cały placek smarujemy cienką warstwą kremu. Następnie układamy na nim paski ciasta wyjmujemy co drugi pasek, a miejsca po nich wypełniamy kremem, układamy resztę ciasta w miejscach wypełnienia i przykrywamy resztą kremu. Wyrównujemy, polewamy polewą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.
Kiedyś moja mama ją robiła. Teraz będę musiała.sama zrobić te ciasto.
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie 23x33
Usuń