Ciastka maszynkowe - amoniaczki
#materiał zawiera linki afiliacyjne
Domowe kruche ciasteczka to dla mnie smak dzieciństwa, do którego lubię wracać, by przywołać miłe wspomnienia i wywołać uśmiech na twarzy najbliższych. Bo czy może być coś lepszego od własnoręcznie zrobionych ciastek i zapachu jakim wypełnia się wtedy dom? To doskonała przekąska na coraz dłuższe wieczory. Wystarczy wygodnie usiąść w fotelu, chrupać ciasteczka popijając aromatyczną herbatą oddać się lekturze, ja właśnie kończę Chłopki. Opowieść o naszych babkach (zresztą pisałam Wam już o tej książce tutaj na blogu), a w kolejce już czeka kolejna historia.
Teraz wróćmy do ciasteczek chciałam zaproponować Wam przepis z jakiego w naszej rodzinie korzystamy od lat. Ciasteczka wychodzą z niego bardzo kruche i delikatne. Ze względu na dość "luźną" konsystencję ciasta możecie je zrobić przez maszynkę z specjalną nakładką (do kupienia tutaj*) lub użyć pistoletu do ciastek, a jeśli nie posiadacie takich urządzeń to można spróbować wycisnąć je poprzez rękaw cukierniczy z szeroką końcówką.
Składniki:
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g. smalcu
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka (250 ml) śmietany kwaśnej (użyłam 18%)
- 2 łyżeczki amoniaku
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- mąka - ile ciasto pochłonie ok 500 g
Masło i smalec rozpuszczamy razem. Amoniak mieszamy ze śmietaną, dodajemy jajko i żółtka i mieszamy, wlewamy przestudzony tłuszcz, dodajemy cukier i cukier z wanilią, stopniowo wsypujemy mąkę i wyrabiamy. Ciasto ma być bardzo gęste, swoją konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi.
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wyciskamy pistoletem lub przez maszynkę do mielenia mięsa ze specjalną nakładką. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok 10 minut w 170 st. C
*link afiliacyjny
Ciastka maszynkowe to prawdziwa klasyka. Idealne na przyjemne popołudnie z herbatą i dobrą książką.
OdpowiedzUsuń