Dziś zapraszam na kolejne pyszne ciasto z jabłkami - delikatnie kruche, pełne owoców tym razem zanurzonych w śmietankowej warstwie. Niby nic wyszukanego, kilka prostych, tanich składników, a smakuje absolutnie fantastycznie.
SKŁADNIKI (na blaszkę 23x33 cm):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 200 g masła (można zastąpić margaryną)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka śmietankowa:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 300 ml śmietany (użyłam kwaśnej 18%)
- 1 opakowanie budyniu (40g) waniliowego lub śmietankowego bez cukru
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- ok 2 kg jabłek (u mnie papierówki)
- 2 łyżki cukru z wanilią
PRZYGOTOWANIE:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor - ok 10 minut w 180 st. C
- Jajka ubijamy z cukrem, a gdy powstanie jasna piana miksujemy do połączenia ze śmietanką i proszkiem budyniowym
- Jabłka obieramy i kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem waniliowym
- Składniki kruszonki łączymy ze sobą
- Na podpieczony spód wykładamy jabłka, które zalewamy śmietankową pianką, na piankę wykładamy kruszonkę
- Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz