# materiał we współpracy z Fabryka Form
Kiedyś do pracy zabierało się przeważnie kanapki, dziś coraz częściej świadomi jesteśmy jak ważne jest to co dostarczamy naszemu organizmowi i staramy się jeść zdrowo. Dobrze zbilansowany posiłek, nie tylko nie pójdzie w boczki ale dostarczy energii i sił do pracy oraz korzystnie wpłynie na naszą koncentrację i ogólne samopoczucie, a jego przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne i skomplikowane. Dla Własnego zdrowia warto poświęcić każdego dnia te 15-20 minut na przyrządzenie zdrowych i pysznych dań na wynos.
Gdy już zabieramy się za planowanie i przygotowanie posiłków ważne jest, by kierować się następującymi zasadami:
- połowę porcji powinny stanowić owoce lub warzywa - główne źródło błonnika i witamin,
- ćwierć porcji to zdrowe źródło białka (ryby, jajka, białe mięso, nabiał),
- pozostałą część powinny dopełniać węglowodany złożone ( najlepiej wybierać; pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, dziki, brązowy ryż, płatki np. owsiane, żytnie, ciemne makarony),
- nie można pominąć dodatku zdrowego tłuszczu np pochodzący awokado, orzechów, nasion czy olejów np. lnianego który ja osobiście bardzo lubię
Ja najczęściej zabieram ze sobą różne sałatki, szczególnie teraz w lecie gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. Moją ulubioną jest ta chrupiąca sałatka z makaronem ozo, często także robię sałatkę z tuńczykiem i brokułami. Podczas gdy gotuję makaron, siekam warzywa i przygotowuję dressing - dzięki temu przygotowanie całego posiłku zajmuje mi na ogół ok 15 minut.
Innym świetnym pomysłem jest przygotowanie makaronu np z ulubionym pesto lub pomidorkami i mozzarellą, czy tuńczykiem i oliwkami (gotujemy makaron, na patelni podsmażamy 2 ząbki czosnku, dodajemy tuńczyka z puszki, czarne oliwki, kapary, ok 200 ml passaty pomidorowej, doprawiamy do smaku i mieszamy z makaronem).
Doskonale sprawdzają się także różnorodne kasze np kasza jaglana z podsmażonym kurczakiem i warzywami, czy gryczana z łososiem. Ja polecam także kuskus z warzywami i fetą, który świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Idealne są także naleśniki czy tortille z farszem np z podsmażonych brokułów, pomidorów, cukinii, mozzarelli lub sera żółtego. Świetnie jako farsz sprawdzi się także smażona pierś z kurczaka, sałata, ogórek, pomidor, i sos czosnkowy.
Gdy już przygotowaliśmy posiłek trzeba go jeszcze starannie zapakować i zabrać ze sobą. Na rynku obecnie jest ogromny wybór pojemników na lunch i kanapki wykonanych ze specjalnych materiałów i zamykanych hermetycznie (co ogranicza dostęp powietrza i sprawia, że nasz posiłek pozostaje świeży). Są takie z przegródkami, wielopoziomowe, czy z dołączonymi sztućcami - naprawdę jest w czym wybierać, by wygodnie przenieść posiłek do pracy.
Sami widzicie, że pomysłów posiłki do pracy jest całe mnóstwo i nie trzeba spędzać w kuchni wielu godziny, by były one zdrowe, urozmaicone i kolorowe.
Przy okazji jestem ciekawa co Wy moi drodzy czytelnicy najczęściej zabieracie ze sobą?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz