Krucha, maślana i rozpływająca się w ustach szarlotka z papierówkami. Te pierwsze letnie jabłka choć z reguły nie są zbyt wielkich rozmiarów idealnie nadają się do deserów. Moja babcia robiła z nich pyszną zupę, którą dobrze schłodzoną podawała z makaronem, a ja uwielbiam chrupać takie prosto z drzewa - pachnące słońcem i latem.
Jeśli szukacie pomysłu na ich wykorzystanie to polecam roladę biszkoptową oraz tą zapiekankę, która sprawdzi się nie tylko jako deser ale także jako słodkie śniadanie.
Łapcie przepis na szarlotkę, którą zrobiłam na weekend, a po której dziś w poniedziałek pozostały już tylko zdjęcia i wspomnienia. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy zagnieść ciasto, pokroić jabłka i upiec.
Składniki (na blaszkę 23x33 cm):
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 1 op. cukru z wanilią
- 2 kg jabłek papierówka (można użyć innych)
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
- 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, żółtek i drobno posiekanego masła zagniatamy ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, mieszamy z cukrem z wanilią i cynamonem.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części i każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała wymiary 23x33 cm). Jedną część ciasta umieszczamy w blaszce i posypujemy równą warstwą kaszy manny (wchłonie ona nadmiar soku z jabłek). Na kaszę wykładamy jabłka i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok godziny.
Po upieczeniu studzimy. Smacznego
Jabłka ważone przed obraniem czy po?
OdpowiedzUsuńPrzed :)
Usuń