Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka, napoju roślinnego lub wody
- ok 5 średniej wielkości jabłek
- cynamon
- 2 jajka
- płatki migdałów
- kilka orzechów włoskich
- garść rodzynek
- opcjonalnie cukier
Kaszę gotujemy na wodzie lub mleku, kto jak bardziej lubi (o tym ja ugotować idealną kaszę jaglaną pisałam tutaj - klik) Ostudzoną mieszamy z jajkami, orzechami, rodzynkami. Jeśli lubicie słodkie dania to także z cukrem, czy inny słodzidłem. Połowę kaszy wykładamy do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem lub olejem kokosowym na kaszę układamy połówki jabłek i posypujemy cynamonem (można też je odrobinę posłodzić, ja wolę zdrowszą wersję bez cukru), na to wykładamy resztę kaszy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.
Pyszna zapiekanka!
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję, tym bardziej że kasza jaglana czesto pojawia się na moim stole :)
OdpowiedzUsuń