Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 4 łyżki kakao ciemnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Beza kokosowa:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 20 dkg wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Frużelina wiśniowa:
- 750 g wiśni
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 3 łyżkach wody
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane i umyte wiśnie mieszamy z cukrem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.
Mus czekoladowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki mleka i zostawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Czekoladę razem z 1/4 szklanki mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na gęstą masę z cukrem pudrem Następnie dodajemy ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Na koniec 2 łyżki masy mieszamy z żelatyną, a następnie tą mieszankę przelewamy do pozostałej masy i miksujemy do połączenia.
Złożenie ciasta:
Na biszkopcie wykładamy frużelinę, na frużelinę kładziemy wkładkę kokosową, na wkładkę wykładamy krem czekoladowy, wyrównujemy i posypujemy odrobiną kakao lub polewamy polewą czekoladową, Gotowe ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
* Jeżeli ciasta nie będą jadły dzieci proponuję nasączyć biszkopt nalewką wiśniową.
Na jaką blachę jest przepis?
OdpowiedzUsuńTak jak podałam w przepisie: 23x33 cm
UsuńZaintrygowała mnie ta kokosowa beza. Brzmi super, zwłaszcza z frużeliną wiśniową.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie! Kokosowa beza musi smakować fantastycznie w połączeniu z wiśniami i czekoladą.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i bardzo elegancko. :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda cudnie 🥰 Myślę że spróbuję zrobić z malinami bo za wiśniami nie przepadam.
OdpowiedzUsuńDzień dobry! Czy można użyć mrożonych wiśni?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń