Przepis na to ciasto mam z zeszytu mojej mamy. Jest bardzo proste, stosunkowo tanie i nie zawiera jajek. O jego walorach smakowych rozpisywać się nie będę bo chyba każdy wie, że kruche ciasto w połączeniu z kremem budyniowym zawsze smakuje wybornie, także jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to łapcie przepis:
Ciasto (blaszka 23x33):
- 200 g masła (może być margaryna)
- 3 łyżki cukru
- 6 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mąka ile ciasto pochłonie
Masa:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 l mleka
- opcjonalnie płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania
w podanym przepisie nie wspomniano i nie podano ilości kakao!
OdpowiedzUsuńbo w nim nie ma ani grama kakao :)
UsuńJaka wielkość blachy?
OdpowiedzUsuńjuż dopisałam :) 23x33 cm
UsuńA mąki mniej więcej ile?
OdpowiedzUsuń3 szklanki to minimum
UsuńW przepisie jest napisane, że ciasto należy podzielić na 4 części. Na fotce jest ciasto z 3 placków.
OdpowiedzUsuńA czy te ciasto po upieczeniu musi być takie twarde? I czy później zmięknie?
OdpowiedzUsuńJeśli jest twarde to za pewne dane było zbyt dużo mąki l, trochę zmięknie pod wpływem kremu
UsuńŚmietana słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy. Kruche ciasto i krem budyniowy to połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i nie zawiera jajek, co jest dużym plusem!
OdpowiedzUsuńZeszytowe przepisy są najlepsze. Twój wygląda pysznie i prosty w wykonaniu. :)
OdpowiedzUsuń