środa, 26 czerwca 2024

Jogurtowiec z jagodami

 Jogurtowiec z jagodami

Jaki powinien być idealny letni deser? Moim zdaniem pyszny, owocowy, szybki w przygotowaniu i bez pieczenia, tak aby można go było przyrządzić w upalny dzień. I taki przepis mam dziś dla Was. Ten jogurtowiec łączy w sobie delikatność ptasiego mleczka z wyrazistym owocowym akcentem jagód. Pięknie się prezentuje i smakuje znakomicie. 

Ja zrobiłam go z jagodami, ale możecie użyć np malin czy truskawek będzie smakował z nimi równie dobrze. 

Składniki (tortownica 26 cm):

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny 
  • 3 łyżki jagód 
  • ok 100 g herbatników

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz cukrem. W oddzielnej misce ubijamy jogurt (ok 5 minut na najwyższych obrotach miksera), a następnie mieszamy go ze śmietanką. Do tej mieszanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz miksujemy. Przygotowaną masę dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy rozgniecione jagody i mieszamy do połączenia.

Na dnie tortownicy (26 cm) układamy herbatniki, na herbatniki wykładamy masę bez jagód, wyrównujemy i wykładamy masę z jagodami. Wstawiamy do lodówki.

Wierzch:

  •  500 g jagód
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody 

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Jagody wkładamy do garnuszka, dodajemy cukier mieszamy i podgrzewamy. Gdy jagody będą gorące zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy. Studzimy i wykładamy na śmietankową piankę. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Smacznego


Jogurtowiec z jagodami

Jogurtowiec z jagodami

Jogurtowiec z jagodami


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...