środa, 8 listopada 2023

Orzechowy dziadek

 Orzechowy dziadek

Do wykonania tego ciasta zainspirował mnie jeden z przepisów siostry Anastazji oraz spora ilość zebranych w tym roku orzechów włoskich, a że orzechy w cieście są po prostu pyszne postanowiłam znaleźć kolejny sposób na ich wykorzystanie. Tym razem jest to 2 warstwy kruchego ciasta z dżemem i bezą z dużą ilością orzechów, a pomiędzy nimi kokosowa beza i krem kawowy orzechowy. Jednym słowem orzechowy zawrót głowy. Ciasto jest wysokie, pyszne i bardzo efektowne, mi odrobinę przypomina pychotkę ale to taka wersja wzbogacona o nowe smaki, które pasują tutaj idealnie. 

Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy mały
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Następnie chłodzimy przez co najmniej pół godziny w lodówce. Dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała wymiar 23x33 cm)

Beza orzechowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • słoik dżemu śliwkowego

Białka ubijamy ze szczyptą soli gdy piana będzie gęsta stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca. Wtedy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy. Następnie dodajemy drobno posiekane orzechy i ponownie mieszamy. 

Na 1 wcześniej rozwałkowanym placku rozprowadzamy połowę dżemu, a na nim połowę bezy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 st. C przez ok 30 minut. Następnie podobnie robimy z 2 plackiem i bezą. 

Najlepiej mieć tutaj 2 identycznej wielkości blaszki i upiec oba placki jednocześnie.

Ciasto kokosowe:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka ubijamy z  solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy cukier  i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz wiórki i mieszamy do połączenia. Wykładamy do blaszki w której wcześniej piekło się ciasto kruche z orzechami, wyrównujemy i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Masa kawowo - orzechowa:

  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru 40 g budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 2 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

Kawę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i studzimy. W 1/4 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na wrzące mleko wlewamy proszek budyniowy i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch, a następnie dodajemy po łyżce przestudzony budyń, kawę i orzechy. Miksujemy do połączenia składników. 

Złożenie ciasta:

Na jednym z blatów  orzechowych rozprowadzamy połowę kremu, przykrywamy ciastem kokosowym na którym rozprowadzamy resztę kremu kawowego i przykrywamy drugim blatem orzechowym dając bezę do środka. 

Polewamy polewą czekoladową. 

Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 100ml mleka

Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy i wylewamy na ciasto



Orzechowy dziadek

Orzechowy dziadek


 
Orzechowy dziadek

12 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje. Chętnie spróbuję tego przepisu, zwłaszcza że mam mnóstwo orzechów włoskich z tegorocznych zbiorów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję, że to będzie hit nadchodzących świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ten słoik dżemu sliwkowego to gdzie ma iść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ciasto kruche :) wszystko jest napisane w przepisie

      Usuń
    2. Właśnie tez nic nie widzę o dżemie, a na zdjęciu na szczęście widać.

      Usuń
  4. Ależ uwielbiam takie warstwowe ciasta. Idealne do popołudniowej kawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze, a to ciasto kruche surowe najpierw posmarować dzemem, wylać na to surowa beze i piec dopiero? Hmm czy beze i ciasto osobno a przy składaniu smarować dzemem? Bo tez chyba jeśli 1sza opcją to ciężko się składa, szczególnie ta górna warstwę, trochę piekę i jakoś dziwnie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ta beza w środku to nieodwilgnie?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...