Nigdy jeszcze nie wyszła mi może perfekcyjnie równa szachownica, jaką widziałam na innych zdjęciach, ale w smaku ten sernik jest tak pyszny, że po prostu muszę się podzielić z Wami przepisem, który zresztą jeszcze na studiach dała mi koleżanka i do którego wracam dość często i aż dziwne, że do tej pory go tutaj nie zamieściłam.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować to ten sernik to połączenie prostego sernika z murzynkiem, oblane domową polewą czekoladową, prosto, domowo i absolutnie przepysznie.
Ciasto:
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła (możecie użyć margaryny)
- 180 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleko, kakao, cukier i masło wkładamy do garnka, ustawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się i połączenia
wszystkich składników. Gotową masę studzimy. Do wystudzonej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i jajka i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 25 minut.
Upieczone ciasto studzimy i kroimy wzdłuż w paski równej szerokości.
Masa serowa:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kg mielonego twarogu
- 125 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Miękkie masło ucieramy do połączenia z cukrami, mąką i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy pianę z białek i miksujemy tylko do połączenia.
Blaszkę, w której piekliśmy ciasto, ponownie wykładamy papierem do
pieczenia. Układamy paski ciasta w równych odstępach. W
wolne przestrzenie nakładamy masę serową na równo z paskami ciasta. Na wierzch znów dajemy paski w równych odstępach i uzupełniamy je masą serową.
Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 50 minut, aby masa serowa się lekko zarumieniła i zgęstniała.
Upieczony sernik studzimy a następnie polewamy roztopioną czekoladą, lub polewą domową.
Polewa:
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mleka
W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy cukier z masłem, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia masła. Nie zdejmując z ognia dodajemy mleko i przesiane kakao, mieszamy do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta należy dodać jeszcze trochę mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz