poniedziałek, 6 listopada 2023

Ciasteczka migdałowe

 

 #materiał zawiera linki afiliacyjne

Takie pysznie chrupiące ciasteczka to kolejny pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek, które pozostają po przygotowaniu np pączków, czy kruchego ciasta, bo jak wiadomo kruche ciasto najlepsze jest gdy się je zrobi z samych żółtek. Ja z reguły białka wlewam do słoiczka i przechowuję kilka dni w lodówce, a potem czaruję z nich pyszności, takie jak te pyszne małe ciasteczka idealne do chrupania w długie jesienne wieczory np podczas lektury. Ap ropo lektur to skończyłam niedawno Francja na talerzu o której mówiłam i pisałam oczarowana tą encyklopedią kuchni francuskiej na instagramie, a teraz w kolejce czeka Kod emocji (książka opisująca metodę uwalniania uwięzionej energii - a w ten sposób pozytywnego wpływu na zdrowie i samopoczucie, u siebie i u innych) oraz Rodzina monet  (to już z kolei taka lekka obyczajówka). Ciekawa jestem przy okazji w jaki sposób wy spędzacie te długie ciemne wieczory? U nas obowiązkowa jest pyszna herbata, coś słodkiego i planszówki lub dobra książka.

Składniki (na ok 30 ciasteczek):

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 i 1/4 szklanki (270 g) mąki migdałowej
  • 1 szklanka cukru (120 g)  (zamiennie można użyć erytrytol/ksylitol)
  • migdały ok 30 sztuk 

Białka ubijamy z szczyptą soli do momentu uzyskania gęstej piany, wtedy stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca. Wtedy dodajemy mąkę migdałową i mieszamy całość. Następnie nabieramy masę do ręki i formujemy kulki wielkości dużego włoskiego orzecha, układamy je ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy i wkładamy migdała. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 15 minut na złoty kolor.


Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałoweCiasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe


 

1 komentarz:


  1. Świetny pomysł na szybki deser do kawy 😍 Mam zamrożone białka i chętnie wypróbuję przepis 😀

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...