środa, 5 listopada 2025

Cytrynowiec z ananasem

 Cytrynowiec inspirowany przepisem siostry Anastazji

 🌼 Cytrynowiec z ananasem – klasyczny deser w nowej odsłonie bez surowych jajek

Klasyczny cytrynowiec jest hitem każdego przyjęcia oraz jednym z najbardziej popularnych przepisów na blogu. Wiem, że są osoby które mają obawy co do dodawania surowych jajek do kremu. Dla nich dziś mam inną wersję tego pysznego ciasta inspirowaną przepisem z książki siostry Anastazji - tutaj mamy klasyczny krem budyniowy o smaku cytrynowym a dodatkowo kawałki ananasa które genialnie podkręcają smak.

🍋 Dlaczego warto zrobić to ciasto?

  • Bez surowych jajek – bezpieczny, a przy tym niezwykle kremowy.
  • Cytrynowy i orzeźwiający – idealny balans między słodyczą a kwasowością
  • Z kawałkami ananasa – dodają świeżości i lekkości.
  • Wygląda jak z cukierni, a robi się go naprawdę prosto! 

 

Składniki (na blaszkę 23x33 cm):

Biszkopt: 

  •  4jajka
  •  1 szklanka cukru
  •  1 szklanka mąki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli

Krem cytrynowy:

  • 3 cytryny
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (40g każdy)
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • woda
  • 200 gram masła
 Krem śmietankowy:
  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka plastrów ananasa w syropie
  • herbatniki ok 20 sztuk

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C 

Krem cytrynowy:

Wyciskamy sok z cytryn. Uzupełniamy wodą tak aby łącznie było 2 i 1/2 szklanki płynu. Wodę z sokiem przelewamy do garnka. Wsypujemy oba cukry. Mieszając zagotowujemy. Do miski dodajemy żółtka, wlewamy 1/2 szklanki wody i dokładnie mieszamy z mąkami i budyniem. Tą mieszankę budyniową wlewamy do gotującej się wody z sokiem i cały czas mieszają gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Miękkie masło miksujemy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy wszystko aż powstanie jednolita masa. 

Krem śmietankowy:

Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę 

Złożenie ciasta:

Gotową masę cytrynową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po biszkopcie. Można go wcześniej nasączyć sokiem z cytryny. 
Następnie układamy na niej odsączone z syropu ananasy które lekko dociskamy do masy. 
Tężejącą masę śmietanową wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po masie cytrynowej i ananasie.
Na wierzchu ciasta układamy herbatniki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

🍰 Podsumowanie

Ten cytrynowiec z ananasem i kremem budyniowym to klasyka w nowoczesnym wydaniu – bezpieczny, kremowy i orzeźwiający.
Idealny na każdą okazję, a do tego zawsze się udaje!

💛 Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie napisz w komentarzu, jak Ci smakował!


Podziel się też zdjęciem swojego cytrynowca na Instagramie z hashtagiem #CynamonoweSzczęście – z przyjemnością go udostępnię!

 

Cytrynowiec inspirowany przepisem siostry Anastazji

Kawałek cytrynowca na talerzyku – lekki deser

 Cytrynowiec z ananasem – kremowy deser z cytrynowym budyniem i śmietanką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...