Co powiecie na połączenie sernika i murzynka w jednym cieście? Ja zdradzę Wam sekret, że to ciacho jest po prostu przepyszne, a do tego całkiem proste w przygotowaniu.
Ciasto czekoladowe:
- 5 jajek
 - 250 g masła
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 3 łyżki kakao
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Masa serowa: 
- 5 jajek
 - 1 kg sera (ja używam z wiaderka)
 - 100 g masła
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 3/4 szklanki cukru
 - szczypta soli
 
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z ze szczyptą soli na gęstą pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem przez ok 10 minut, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Po żółtkach dodajemy po łyżce masy serowej, a na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy pianę z białek, ale tutaj mieszamy już łyżką, lub na najniższych obrotach miksera. 
Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ok 3/4 masy czekoladowej, a na nią wylewamy ser i wyrównujemy. Na serze w kilku miejscach robimy takie "łatki" z pozostałej masy czekoladowej. Za pomocą patyczka do szaszłyków albo widelca "mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 180 st. C do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze na 10 minut w
 piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Następnie wyciągamy i studzimy.  




bardzo smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńA czas i długość pieczenia?
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniam opis 😉
UsuńA ile wody do ciasta,bo nie widze w przepisie ,dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniam opis 😉
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńSernik i murzynek, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta czekoladowego nie potrzeba wody/mleka ?
OdpowiedzUsuńNie, wystarczy rozpuszczone masło :)
OdpowiedzUsuńO super, dziękuję.
UsuńA i czy masło można zastąpić margaryną ?
UsuńTak, jak najbardziej :)
Usuń2 łyżki mąki ziemniaczanej do masy serowej to ile gram ?
OdpowiedzUsuń50 g
UsuńDziękuje!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń