To ciasto nie urzeka wyglądem, powiem nawet więcej, wygląda raczej mało zachęcająco, ale zapewniam Was, że jeśli tylko spróbujecie kawałeczek sięgnięcie po kolejny i jeszcze jeden. Połączenie kruchego ciasta, rabarbaru i orzechów włoskich jest absolutnie genialne i ciężko mu się oprzeć.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20 dag masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 4 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Warstwa rabarbarowa:
- 1 kg rabarbaru
- 1 szklanka cukru
- 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
- 15 dag zmielonych orzechów włoskich
Lukier:
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
Na podpieczonym spodzie wysypujemy połowę orzechów włoskich, na orzechy wykładamy rabarbar, który posypujemy pozostałymi orzechami i polewamy lukrem. Pieczemy ok 10 minut w 180 st. C
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
Super pomysł. Uwielbiam kruche ciasto i rabarbar więc myślę, że smakuje obłędne. Lecę wypróbować. 😍
OdpowiedzUsuń