wtorek, 2 czerwca 2020

Ciasto kruche z rabarbarem i orzechami

 Ciasto kruche z rabarbarem

To ciasto nie urzeka wyglądem, powiem nawet więcej, wygląda raczej mało zachęcająco, ale zapewniam Was, że jeśli tylko spróbujecie kawałeczek sięgnięcie po kolejny i jeszcze jeden. Połączenie kruchego ciasta, rabarbaru i orzechów włoskich jest absolutnie genialne i ciężko mu się oprzeć.

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez co najmniej 30 minut. Schłodzone rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 15-20 minut w 180 st. C)

Warstwa rabarbarowa:
  • 1 kg rabarbaru 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich
Rabarbar myjemy, nie obieramy, kroimy w kawałki i umieszczamy w garnku wraz z 2 łyżkami wody, gotujemy mieszając. Gdy będzie miękki dodajemy cukier oraz wanilię i smażymy jeszcze chwilę.

Lukier:
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
 Cukier puder mieszamy z wrzącym mlekiem do połączenia.
Na podpieczonym spodzie wysypujemy połowę orzechów włoskich, na orzechy wykładamy rabarbar, który posypujemy pozostałymi orzechami i polewamy lukrem. Pieczemy ok 10 minut w 180 st. C
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień



 
Ciasto kruche z rabarbarem


1 komentarz:

  1. Super pomysł. Uwielbiam kruche ciasto i rabarbar więc myślę, że smakuje obłędne. Lecę wypróbować. 😍

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...