wtorek, 23 czerwca 2020

Tort czekoladowo miętowy z truskawkami

 Tort czekoladowo miętowy z truskawkami

Przyznam się szczerze, że trochę bałam się połączenia kremu miętowego z truskawkami, ale bardzo chciałam żeby w torcie był jakiś owocowy akcent. Zaryzykowałam i nie żałuję, żelka truskawkowa świetnie się wkomponowała, a tort wszystkim smakował. 


Ciasto czekoladowe:
  • 6 jajek
  • 300 ml mleka
  • 260 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka lekko roztrzepujemy, dodajemy do nich olej, mleko i mieszamy aż się połączą. Dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko ze sobą do momentu aż się połączy (nie miksujemy). Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 170 st. C przez ok godzinę do tzw suchego patyczka. 
Krem miętowy:
  • ok 200 g landrynek miętowych
  • 1/4 szkl wody
  • budyń śmietankowy
  • 1 1/2 szklanki mleka
  •  1 masło (200 g)
  • 2 łyżki cukru
Landrynki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą, zajmuje to dłuższą chwilę, ale gwarantuję, że na pewno się rozpuszczą.W 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy. 
Żelka truskawkowa:
  • 1/2 kg. truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny 
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte i pozbawione szypułek truskawki blendujemy dodajemy cukier i sok z cytryny i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną. Tortownicę (22 cm) wykładamy folią spożywczą i wylewamy żelkę. Odstawiamy do stężenia. 

Złożenie tortu. Ciasto rozkrajmy na 3 równe blaty. Na pierwszym blacie rozsmarowujemy umieszczamy odrobinę kremu by przykleić żelkę, na żelkę także dajemy ok łyżki kremu i przykrywamy drugim blatem, na którym umieszczamy równą warstwę kremu miętowego. Przykrywamy 3 blatem i dekorujemy w dowolny sposób. Ja tort obłożyłam kremem miętowym i polałam lustrzaną polewą czekoladową. 

Lustrzana polewa:

  • 150 g cukru
  • 50 ml wody
  • 50 g kakao
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier zagotowujemy z wodą, dodajemy kakao, śmietanę i mieszając zagotowujemy (trzeba uważać, bo polewa ładnie przywiera do dna). Do gorącej polewy dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, by wystygła (powinna mieć temperaturę ok 35 st. C) i polewamy schłodzony tort. 

 Tort czekoladowo miętowy z truskawkami
Tort czekoladowo miętowy z truskawkami


Tort czekoladowo miętowy z truskawkami




 

13 komentarzy:

  1. Przepiękny ;) Musi smakować pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast budyniu moozna dac smietane z mieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam tak robić, ale zaryzykowałabym i sprawdziła co z tego wyjdzie

      Usuń
  3. Czy mogą być mrożone truskawki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki i czekolada uwielbiam to połączenie. Tort piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli mam tortownicę 26 cm, to składniki na masę też trzeba dopasować do wymiarów tortownicy? Dopiero uczę się piec, więc jeszcze wszystkiego nie wiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, bo zabraknie Pani masy, proszę sobie poszukać przelicznika form są takie w sieci :)

      Usuń
  6. Czy zamiast żelatyny można użyć galaretki truskawkowej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile masła trzeba dać do kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 kostkę - 200 g już poprawiam w przepisie, bo faktycznie napisałam tylko masło :)

      Usuń
  8. Ile masła trzeba dać do kremu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...