Sernik gotowany zna chyba każdy, prosty i pyszny domowy deser bez pieczenia. Wystarczy ugotować masę serową, a po ostudzeniu wyłożyć na herbatniki i odczekać aż zgęstnieje. Ja dziś mam dla Was propozycję takiego serniczka ale w wersji świątecznej, na korzennych ciasteczkach i z dodatkiem orzechów włoskich. Przez chwilę myślałam aby dodać jeszcze warstwę kajmaku ale to byłoby już zbyt wiele rozpusty.
Masa serowa:
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kg twarogu ja użyłam z wiaderka
- 5 jajek
- 200 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek po 40 g)
- opcjonalnie rodzynki lub skórka pomarańczowa
Dodatkowo:
- ok 300 g ciastek korzennych
- ok 200 g orzechów włoskich
Zaczynamy od rozpuszczenia masła w garnku najlepiej o grubym dnie, następnie dodajemy cukier i cukier z wanilią mieszamy. Nie przestając gotować dodajemy ser oraz jajka i mieszamy całość energicznie, tak aby nie było grudek, a wszystko się ze sobą połączyło. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku. Wlewamy do masy serowej i nie przestając mieszania podgrzewamy aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje. Gotujemy przez kilka minut. Trzeba uważać i mieszać, ponieważ jest dość gęsta i może zechcieć się przypalić.
Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia na ok 20 minut.
Na dnie tortownicy, lub blaszki do pieczenia (ja użyłam takiego* regulowanego rantu o wymiarze 22x30 cm) wykładamy warstwę ciastek korzennych, na nie wylewamy połowę masy serowej i przykrywamy kolejną warstwą ciastek, na które wylewamy sera (2-3 łyżki masy zostawiamy) i wyrównujemy. Na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek, na której rozsmarowujemy cieniutka warstwę sera.Orzechy drobno siekamy, podprażamy kilka minut na suchej patelni i wykładamy na ser lekko dociskając.
Gotowy sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.
* link afiliacyjny
Kiedyś moja mama taki gotowany sernik piekła na każde Święta, był pyszny :)
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać takie ciastka korzenne? Z jakiej firmy ?
OdpowiedzUsuńJa kupuję w Lidlu
Usuń