Robiłam przegląd archiwum zdjęć i trafiłam na takie nieopublikowane perełki - paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami. Robiłam je już kilkukrotnie i na pewno jeszcze nie raz zrobię bo są fantastyczne, zwłaszcza takie świeże, jeszcze cieplutkie. Do tego filiżanka aromatycznego czerwonego barszczu i nic więcej do szczęścia nie potrzeba, a jak pięknie pachnie w całym domu.
Dzięki dodatkowi pomidorów powinny posmakować nawet tym, którzy za soczewicą średnio przepadają. Także jeżeli macie trochę czasu wypróbujcie ten przepis koniecznie.
Ciasto:
- ok. 4 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g świeżych drożdży
- ok. 1/2 szklanki śmietany
- do posypania: czarnuszka, sezam
Farsz:
- 300 g suchej zielonej soczewicy ugotować do miękkości
- 3-4 cebule
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- sól
- około 3 łyżek oleju roślinnego lub oleju z zalewy pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
Nigdy nie jadłam takich. Ostatnio soczewicę polubiłam to chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńZ jaką soczewicą je robiłaś?
OdpowiedzUsuńzieloną :)
UsuńRobię taki farsz do naleśników i zapiekam z serem. Zapraszam Cię do mnie!
OdpowiedzUsuńwww.kuchniawkolorachlata.wordpress.com