Co tu dużo pisać gdy to ciasto urzeka smakiem, zresztą nie może być inaczej gdy połączy się wilgotny biszkopt czekoladowy, krem z dodatkiem nutelli oraz galaretkę z zanurzonymi w niej malinami. Z pewnością skradnie podniebienia nie tylko fanów czekolady.
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a następnie wsypujemy
partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i
jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i
kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23x 33 cm)
wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a
następnie studzimy.
Krem czekoladowy:
- 330 śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 200 g nutelli
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki mleka
Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 10 minut do napęcznienia, po tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce serka i nutelli i miksujemy aż się wszystko ładnie połączy. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu i dokładnie mieszamy, a wymieszaną wlewamy do pozostałej masy i miksujemy jeszcze chwilę, by składniki się połączyły.
Dodatkowo:
- 2 czerwone galaretki (użyłam truskawkowych)
- ok 0,5 kg. malin
- 1/2 szklanki mocnej herbaty
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą. Na jednej połowie biszkoptu rozsmarowujemy krem czekoladowy (3 łyżki zostawiamy) i przykrywamy drugą połową biszkoptu, na którym rozsmarowujemy pozostały krem i układamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Uwielbiam maliny pod każdą postacią :) Piękne ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńPyszności😍 moim domownikom posmakuje!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast żelatyny mizna śmietan fix uzyc?
OdpowiedzUsuńMożna, chociaż ja wolę żelatynę 🙂
Usuń