Pożywny i pyszny obiad z cukinią w roli głównej, ja robiłam już tą zapiekankę 2 razy i za każdym razem znikała błyskawicznie, dlatego dzielę się z Wami kolejnym moim pomysłem na cukinię. Zapiekanka wydaje się pracochłonna, ale uwierzcie mi robi się ją dość szybko.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-2 młode cukinie
- ok 0,5 kg ziemniaków
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka
- ok. 150 g startego sera żółtego
- olej
Ziemniaki obieramy kroimy w plastry też ok 0,5 cm i gotujemy ok 10 minut, tak by pozostały lekko al dente.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez prasę czosnek i przyprawy. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pomidory z puszki (może być również koncentrat, lub świeże pomidory) i dusimy ok 10 minut.
Naczynie żaroodporne smaruję olejem, na jego spodzie układam obgotowane ziemniaki, na nie wykładam mięso mielone, a na wierzchu układam warstwę cukinii i posypuję startym żółtym serem. Zapiekam ok 40 minut w 180 stopni C.
Smacznego
Nie mogę się oprzeć aby wypróbować, super
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i na obiad i na kolacje:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania☺
OdpowiedzUsuńZapiekanki to ja zawsze :-)
OdpowiedzUsuńTaki obiad bardzo kojarzy mi się z latem i wakacjami u babci. Pysznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł Aga <3 cukinii mam mnóstwo, dzięki za podpowiedź <3
OdpowiedzUsuńjakie pyszności, kuszący przepis:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad! Bardzo lubię zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńObłęd w oczach 😍😍😍😍
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie kochana. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńprzepraszam za niecenzuralne slowo, ale to wyglada zajebiscie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! Proste, łatwe i przyjemne! Szybkie danie dla gości czy też szybki obiad! Dla mnie 11/10 😘
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Pyszna zapiekanka.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się mega pysznie! U Nas w domu sprawdzi się idealnie, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCukiniowe zapiekanki - super - uwielbiam. A że moje krzaki rodzą chętnie wykorzystam każdy nowy pomysł na wykorzystanie cukinii :)
OdpowiedzUsuń