środa, 21 sierpnia 2019

Kruche z brzoskwiniami i bezą

 Kruche z brzoskwiniami i bezą

Brzoskwinie mimo suszy obrodziły, są może nieco mniejsze niż w ubiegłych latach, ale jak zawsze pyszne i soczyste. Postanowiłam upiec z nimi ciasto. Bo czy być coś pyszniejszego od idealnie kruchego ciasta ze słodką, puszystą bezą i dodatkiem owoców? 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (może być margaryna)
  • 1 łyżka smalcu (lub 50 g masła, ale polecam dodać smalec)
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Połowę chłodzimy w lodówce, resztę proponuję umieścić w zamrażalniku będzie je wtedy łatwiej zetrzeć.

Beza:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  ok 1 kg brzoskwini
  • 2-3 łyżki kaszy manny
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie sok z owoców). Na cieście układamy połówki brzoskwiń, a na nie bezę. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Kruche z brzoskwiniami i bezą


Kruche z brzoskwiniami i bezą

18 komentarzy:

  1. Super ciasto. Ja ścieram na tarce i dół i górę. Fajnie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. To samo ciasto widziałam na stronie Świat ciast i nawet to samo zdjęcie i teraz się zastanawiam kto komu podkrada przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt tu nikomu nic nie podkrada :) Świat ciast to strona która zbiera przepisy z rożnych blogów, proszę zerknąć na źródło inspiracji pod zdjęciem :)

      Usuń
  3. Pyszny, mam ten przepis jeszcze w starym zeszyciku babci. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie, jak się na nie patrzy. Chętnie zrobię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieprzyć z Fantazją30 sierpnia 2019 03:32

    Aga, wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Będzie robione ����

    OdpowiedzUsuń
  7. Można zrobić z innymi owocami, np. śliwkami?

    OdpowiedzUsuń
  8. A brzoskwinie świeże czy z puszki? Dziękuję.������

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam ze świeżych ale myślę że z puszki też się nadadzą

      Usuń
  9. Ciasto wyszło za slodkie, sam cukier chyba będę musiała je komis dać bo ja niestety nie zjem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem można dać mniej cukru, myślę że to też kwestia owoców, ja dałam świeże brzoskwinie prosto z drzewa

      Usuń
  10. A jak poradzic sobie z mrozonym rabarbarem? Rozmrazac?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...