czwartek, 30 marca 2023

Kremowy sernik, który nie opada

 Kremowy sernik, który nie opada

Wiem, że wiele osób ma problem z tym, że sernik opada lub pęka. Wpływa na to wiele czynników - zbytnie napowietrzenie masy serowej, nieodpowiednie proporcje składników, czy zbyt długi czas pieczenia oraz wyjmowanie z piekarnika natychmiast po upieczeniu, a czasem po prostu złośliwość losu. Ja upiekłam w swoim życiu niezliczoną ilość serników i przyznam się, że czasem nawet ten ze sprawdzonego przepisu opadnie. Dziś jednak mam dla Was sernik co do którego mogę dać gwarancję że nie opadnie. Dzieje się tak chociażby dlatego, że jest przygotowany nieco inaczej niż większości tradycyjnych sernikowych receptur oraz pieczony w niskiej temperaturze. 

Ten sernik jest idealnie równy, wysoki, a do tego wprost zachwyca swoją delikatną, kremową strukturą i trudno mu się oprzeć. Ja przygotowałam go na cieniutkim spodzie z dodatkiem mielonych orzechów laskowych,  które dodają mu dodatkowego smaczku, ale równie dobry będzie na spodzie ciasteczkowym (przepis macie tutaj) lub tradycyjnym kruchym spodzie (np. takim)

Spód  orzechowy:

  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 kostki masła

Wszystkie składniki zagniatamy razem do momentu aż się połączą. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. To będzie cieniutka warstewka ok 0,5 cm jeśli chcecie by Wasz spód był grubszy proponuję zrobić z 1i 1/2 porcji ciasto, jednak jest ryzyko że sernik nie zmieści się wtedy w tortownicy.

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu (użyłam gotowego z wiaderka)
  • 150 g cukru (świetnie sprawdzi się tutaj także ksylitol)
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • 6 jajek 
  • 500 g śmietany 36%
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Ser,  cukier i sól umieszczamy w misie miksera i ubijamy przez ok 3 minuty. Następnie, nie  przerywając ubijania dodajemy kolejno po jednym jajku. W oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę. Dobrze ubitą dodajemy po łyżce do masy serowej i mieszamy (można mikserem  do połączenia). Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i  dodajemy pastę waniliową i mieszamy tylko do połączenia. 

Tak przygotowaną masę serową wylewamy na spód ciasta i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 140 st. C i pieczemy przez 90 minut bez termoobiegu. 

Dobrze jest także wstawić do piekarnika blaszkę lub naczynie napełnione wodą, która w czasie pieczenia będzie parować. 

Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, a po jego wyłączeniu pozostawiamy  w nim sernik na ok 3 godziny aż całkowicie ostygnie.

Kremowy sernik, który nie opada

Kremowy sernik, który nie opada



4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie🙂 jaka wielkość tortownicy

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można orzechy laskowe zamienić na jakieś inne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać włoskie, ewentualnie zrobić klasyczny kruchy spód albo np z herbatników

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...