czwartek, 23 września 2021

Tort malinowy z pistacjową chrupką

Tort malinowy z pistacjową chrupką

Wczoraj minęło 7 lat od ukazania się pierwszego przepisu na blogu, przez ten czas pojawiło się tutaj blisko 800 wpisów - głównie przepisów, ale też recenzji książek, bo poza gotowaniem uwielbiam czytać. Blogowanie to dla mnie poniekąd wyzwanie, która zmusza mnie do ciągłej nauki, testowania nowych przepisów i nowych produktów, ale wiecie co kocham to. I cieszę się, że jesteście ze mną, że korzystacie z przepisów, dzielicie się uwagami i zaglądacie tutaj w poszukiwaniu inspiracji. To Wy motywujecie mnie najbardziej i sprawiacie, że w chwilach zwątpienia i chęci rezygnacji mam motywację, by działać dalej. 

Za wszystko  to dziękuję, proszę o więcej i zapraszam na tort.

Jeśli jednak chcecie ułatwić sobie pracę to polecam zaopatrzyć się w dobrej jakości rant do deserów (np. taki jak ten) w którym nie tylko upieczecie wysoki biszkopt ale też ładnie i równo złożycie tort,. Przydatna też będzie obrotowa patera, ja mam taką drewnianą  deskę do serwowania serów i nie wyobrażam sobie dekorowania tortów bez niej. Jeśli już o dekorowaniu mowa to ja najczęściej używam rękawa cukierniczego i takiego zestawu końcówek.

Biszkopt: 

  • 7 jaj
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana będzie dość gęsta stopniowo, cały czas ubijając wsypujemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania wlewamy wodę. Następie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i teraz już tylko delikatnie mieszamy całość do połączenia. Przekładamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C

Chrupka pistacjowa:

  • 100g  pistacji
  • 80g drobnego cukru
  • 40g płatków kukurydzianych
  • 100g białej czekolady

Pistacje prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy nożem. Cukier wsypujemy na patelnię  i podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy patelnią by równomiernie się rozpuścił. Gdy będzie płynny, dodajemy pistacje i  mieszamy by oblepiły się w karmelu i przekładamy  na papier do pieczenia lub silikonową matę. Gdy całkowicie zastygną siekamy je drobno, lub miksujemy w rozdrabniaczu. Płatki kukurydziane drobno kruszymy.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy będzie płynna mieszamy ją z pistacjami i płatkami. Wymieszane składniki wykładamy na papier do pieczenia lub matę, przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy na okrąg o średnicy naszego biszkoptu. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

W misie miksera umieszczamy zimną śmietankę,mascarpone oraz cukier puder i miksujemy do połączenia składników i uzyskania gęstego kremu. 

Krem czekoladowy:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 250 ml śmietany 30%
  • 125 g mascarpone

Śmietankę wraz z pokruszoną czekoladą podgrzewamy na małym ogniu mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści. Po ostygnięciu wstawiamy na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia.

Żelka malinowa:

  • 500 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Maliny przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Po zagotowaniu przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ponownie podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i napęczniałą żelatynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści. Gotową żelkę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej by tortownica miała średnicę o 1-2 cm mniejszą od naszego tortu) i odstawiamy do zastygnięcia. 

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki herbaty z cytryną lub kieliszek nalewki malinowej

Złożenie tortu:

Biszkopt kroimy na 3 równe części. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy herbatą lub nalewką (jeśli tortu nie będą jadły dzieci). Rozprowadzamy 1/2 kremu śmietankowego, na kremie układamy chrupkę pistacjową i przykrywamy ją resztą kremu śmietankowego. Na kremie układamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go, a następnie smarujemy cieniutką warstwą kremu czekoladowego, a na nim umieszczamy zastygniętą żelkę malinową i smarujemy resztą kremu czekoladowego. Krem przykrywamy trzecim blatem biszkoptu, który także nasączamy, a następnie całość dekorujemy według uznania. 

Ja swój otynkowałam kremem na bazie mleka skondensowanego.


Tort malinowy z pistacjową chrupką

 

tort psi patrol


6 komentarzy:

  1. Fajny i smakowity torcik! Życzę udanego dalszego blogowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze takiego. Maliny i pistacje to fajne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze życzenia i gratulacje! Tort wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort super ale przepis na chrupkę urwany przed końcem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Efekt końcowy zdumiewający :) Bardzo dużo pracy, ale naprawdę podoba mi się bardzo ale to bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  6. ekstra tort! Ja nie mam talentu do wypiekow, ale za to moja mama :) Niedługo urodzinki mojego synka myślę, że taki tort będzie idealny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...