poniedziałek, 13 września 2021

Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką

 Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką

Jesień śliwkami stoi, ciasto już było, teraz pora na mięciutkie drożdżówki pełne soczystych śliwek i pysznej migdałowej kruszonki pachnącej cynamonem. Nie będę się tutaj rozpisywać i zachwalać, spróbujcie sami.

Składniki (na 9-10) drożdżówek:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 75 g roztopionego i ostudzonego masła 
  • 2 male jajka
  • szczypta soli
  • ok 1/2 kilograma śliwek

 Kruszonka:

  • 30 g masła
  • 30 g cukru (użyłam brązowego)
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem, gdy zaczną się rozpuszczać dodajemy, letnie mleko, 2 łyżki mąki i mieszamy. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu by podwoił swoją objętość (ok 20 minut)

Mąkę przesiewamy do miski dodajemy  jajka, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. musi podwoić objętość

Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. 

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagniatamy i dzielimy je na 9 równych części (najlepiej pomóc sobie wagą kuchenną) . Z każdej formujemy okrągły placuszek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 25 min. do napuszenia, przykryte ściereczką. Następnie  za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wyciskamy na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie. Jajko mieszamy z 1 łyżką mleka i smarujemy brzegi drożdżówek.
Do dołka  nakładamy połówki śliwek, mi zmieściły się po 4. Następnie posypujemy całość kruszonką. Pieczemy 30 minut w 170 st. C

Drożdżówki ze śliwkami i migdałową kruszonką


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...