Jesień śliwkami stoi, ciasto już było, teraz pora na mięciutkie drożdżówki pełne soczystych śliwek i pysznej migdałowej kruszonki pachnącej cynamonem. Nie będę się tutaj rozpisywać i zachwalać, spróbujcie sami.
Składniki (na 9-10) drożdżówek:
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 75 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 male jajka
- szczypta soli
- ok 1/2 kilograma śliwek
Kruszonka:
- 30 g masła
- 30 g cukru (użyłam brązowego)
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 1 łyżeczka cynamonu
Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem, gdy zaczną się rozpuszczać dodajemy, letnie mleko, 2 łyżki mąki i mieszamy. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu by podwoił swoją objętość (ok 20 minut)
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy jajka, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. musi podwoić objętość
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagniatamy i dzielimy je
na 9 równych części (najlepiej pomóc sobie wagą kuchenną) . Z każdej formujemy okrągły placuszek i układamy je na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 25 min. do
napuszenia, przykryte ściereczką. Następnie za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wyciskamy na środku
dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie. Jajko mieszamy z 1
łyżką mleka i smarujemy brzegi drożdżówek.
Do dołka nakładamy połówki śliwek, mi zmieściły się po 4. Następnie posypujemy całość kruszonką. Pieczemy 30 minut w 170 st. C
Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuń