poniedziałek, 27 września 2021

Jaglana zapiekanka ze śliwkami

 Jaglana zapiekanka ze śliwkami

Idealne jesienne śniadanie, ciepłe, aromatycznie pachnące cynamonem i śliwkami, a do tego bardzo sycące. Co tu dużo pisać częstujcie się

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka, napoju roślinnego lub wody
  • ok 10 śliwek
  • cynamon
  • 2 jajka
  •  płatki migdałów
  • opcjonalnie cukier

Kaszę gotujemy na wodzie lub mleku, kto jak bardziej lubi (o tym ja ugotować idealną kaszę jaglaną pisałam tutaj - klik) Ostudzoną mieszamy z jajkami. Połowę kaszy wykładamy do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem lub olejem kokosowym na kaszę układamy połówki śliwek i posypujemy cynamonem (można też je odrobinę posłodzić, ja wolę zdrowszą wersję bez cukru), na to wykładamy resztę kaszy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.

Jaglana zapiekanka ze śliwkami

Jaglana zapiekanka ze śliwkami

 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...