Idealne jesienne śniadanie, ciepłe, aromatycznie pachnące cynamonem i śliwkami, a do tego bardzo sycące. Co tu dużo pisać częstujcie się
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka, napoju roślinnego lub wody
- ok 10 śliwek
- cynamon
- 2 jajka
- płatki migdałów
- opcjonalnie cukier
Kaszę gotujemy na wodzie lub mleku, kto jak bardziej lubi (o tym ja ugotować idealną kaszę jaglaną pisałam tutaj - klik) Ostudzoną mieszamy z jajkami. Połowę kaszy wykładamy do naczynia do zapiekania posmarowanego masłem lub olejem kokosowym na kaszę układamy połówki śliwek i posypujemy cynamonem (można też je odrobinę posłodzić, ja wolę zdrowszą wersję bez cukru), na to wykładamy resztę kaszy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.
Brzmi smacznie nigdy wcześniej nie słyszałam o takiej zapiekance.
OdpowiedzUsuńFantastyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ten przepis odpowiada moim kubkom smakowym.
OdpowiedzUsuńPycha :-) Ja robiłam crumble ze śliwkami :-)
OdpowiedzUsuń