Szaro, zimno, mokro taka pogoda zdecydowanie wymaga od nas umilenia, a najlepszym umilaczem jest coś słodkiego. I takie "coś" w słonecznym kolorze, na przekór szaro burym chmurom właśnie chciałam Wam zaproponować. Cienka warstwa mięciutkiego biszkoptu, do tego soczyste brzoskwinie w galaretce, mleczna pianka, herbatnik i obowiązkowo polewa czekoladowa, po kawałeczku takiego cuda poprawa nastroju gwarantowana, a pod dwóch to dopiero będzie się działo.
Biszkopt:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
Galaretka brzoskwiniowa:
- 5-6 brzoskwiń (mogą być z puszki)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z galaretką i wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki.
Pianka:
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
Żelatynę zalewamy wodą (tak aby wody było ok 1 cm ponad poziom żelatyny) odstawiamy na ok 10 minut do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko musi być dobrze
schłodzone, więc albo przechowujemy je w lodówce albo wstawiamy przed
ubijaniem na ok 30
minut do zamrażalnika. Zimne mleko przelewamy do wysokiego naczynia i
ubijamy razem z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera aż powstanie dość gęsta piana, następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy aż się
połączą z pianą. Gotową pianę wykładamy na galaretkę z brzoskwiniami
Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki mleka
- herbatniki ok 20 sztuk
Na piance układamy herbatniki. Czekoladę
rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierzch ciasta.
Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Wygląda i na pewno smakuje pysznie.
OdpowiedzUsuńOj koniecznie spróbuję. Dawno nie jadłam cista z brzoskwiniami.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptasie mleczko, pyszne, delikatne - niebo. :)
OdpowiedzUsuńZapisuję i będę robić :-)
OdpowiedzUsuńCo to znaczy 1 w przepisie z zelatyno
OdpowiedzUsuńciasto bardzo smaczne, w sam raz na upały, zrobiłam na mniejszej blaszce nieco zmieniając produkty- polecam!
OdpowiedzUsuń