Nie ma nic lepszego od domowego sernika, a ten choć z wyglądu jest całkiem niepozrony wręcz pokusiłabym się o stwierdzenie, że wyszedł mi mało reprezentacyjny. Ale za to smak to czysta poezja, kremowy, delikatny, rozpływający się w ustach, mówię Wam, a raczej piszę - nie sposób mu się oprzeć.
Kruchy spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33cm) i podpiekamy w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru.
Ser:
- 1 kg twarogu (u mnie z wiaderka, ale może być każdy inny)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 100 g masła
- 7 jajek (r
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki rodzynek
- szczypta soli
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy ser, a na koniec wsypujemy obie mąki. Białka ubijamy z solą, na sztywną lśniącą pianę i ostrożnie mieszamy je z masą serową. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy 60 minut w 170 st. C. Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Wspaniały. Mnie ostatnio wychodzą takie "siadnięte" ja to tak określam.
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki , wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuń23x33 cm
UsuńWyglada smakowicie,narobilas mi smaka...
OdpowiedzUsuńsernik wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta, piekę rzadko, bo bym musiała sama jeść. Twój sernik wygląda smakowicie i pysznie! Pozdrawiam! Ania
OdpowiedzUsuńMoja mama robila podobny, ale nie podpiekala ciasta i na wierzchu kladla kratke z resztki ciasta. Pamietam ten przepyszny smak! Przepisu nie mam i mamy juz nie zapytam...
OdpowiedzUsuń\
witam zrobiłam wczoraj ale nie wyrosło bo w przepisie na ciasto nie ma proszku do pieczenia zakalec jak nic.Górna część jest ok! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń