Gdy jesienna słota za oknem daje się we znaki trzeba sobie przyrządzić coś pysznego i koniecznie rozgrzewającego, a do tego obowiązkowo z królową jesieni w roli głównej. W taki wydaniu dynia posmakuje nawet osobom które jej nie lubią, raz że nie widać jej w sosie, dwa że dzięki aromatycznej mieszance przypraw jej smak nie dominuje całego dania. Powiem Wam, że pasty Tikka Masala od Pataks to świetna sprawa nie dość, że bardzo wygodne w użyciu to jeszcze mają bardzo dobry skład i nadają daniom nieco egzotycznego smaku i charakteru. Zatem jeśli macie ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego i nieco egzotycznego to polecam Wam to danie.
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka lub indyka
- 2 łyżki pasty Tikka Masala
- 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego (można użyć śmietanki 30%)
- olej lub masło klarowane do smażenia
- natka pietruszki lub świeża kolendra
- sól
Filet myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałeczki, mieszamy dokładnie z pastą Tikka Masala i odstawiamy na co najmniej pół godziny, im dłużej mięso postoi z pastą tym smaczniejsze będzie.
Na patelnię dodajemy łyżkę masła klarowanego i na rozgrzanym smażymy mięso po ok 2 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła lub oleju wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dorzucamy dynię, startą marchewkę i pokrojoną w kostkę cukinię. Dusimy kilka minut, dodajemy ok pół szklanki wody (może być też bulion warzywny) i wrzucamy podsmażone mięso. Całość dusimy do momentu aż warzywa staną się miękkie, wtedy dodajemy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z brązowym ryżem lub makaronem, posypane natką pietruszki lub kolendra.
Coś pięknego ,aż oczy się śmieją .
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynie
Dla mnie to całkiem nowa potrawa, z przyjemnością spróbuję
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę smakowicie!
OdpowiedzUsuń