Miało być ciasno z wiśniami ale ich cena mnie przeraziła i wybrałam dużo tańsze nasze krajowe brzoskwinie, które uśmiechały się do mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach.
Biszkopt orzechowy:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka bułki tartej
Krem:
- kostka masła
- 700 ml mleka
- 3 żółtka
- 4/5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy ( 8 g )
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Mus brzoskwiniowy:
- 5 dużych brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy na mus i dodajemy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę. Odstawiamy do zgęstnienia
Dodatkowo:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- herbatniki
Złożenie ciasta: Na przestygnięty orzechowy spód wykładamy połowę masy, a na nią układamy równomiernie herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki by mus stężał. Na musie smarujemy resztę masy i polewamy teżejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Wspaniałe ciasto na letnie orzeźwienie 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta z brzoskwiniami :)
UsuńOj tak...to ciasto to na pewno jest raj - zarówno dla oczu jaki podniebienia :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPysznie to ciasto wygląda
OdpowiedzUsuńNiebo na talerzu :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy raj, cudo
OdpowiedzUsuńRaj z pewnością! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, raj to idealne określenie - razem z dziewczyną spróbujemy to przygotować!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie.... to ciacho wygląda jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje, musi byc przepyszne to ciacho
OdpowiedzUsuńWspaniałe ☺
OdpowiedzUsuńrzeczywiście wiśnie cholernie drogie w tym roku ale z brzoskwiniami ciacho wygląda równie smacznie:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie też bardzo pysznie ;) Przy okazji dziękuję za wszystkie komentarze :)
OdpowiedzUsuńznakomite ciasto :)
OdpowiedzUsuńJuż sam orzechowy biszkopcik byśmy chętnie zjadły :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że trzeba się napracować ale na pewno jest mega pyszne, na weekendzie jak będę mieć więcej czasu to spróbuję swoich sił w odtworzeniu tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie.... to ciacho wygląda jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńCzy nie mało 6 jajek ?
OdpowiedzUsuńWystarczy 😉
OdpowiedzUsuńCzy jedna łyżka mąki to nie za mało?
OdpowiedzUsuńwystarczająco, ciasto bazuje na mielonych orzechach
Usuń