piątek, 4 sierpnia 2017

Brzoskwinowy raj

 

Miało być ciasno z wiśniami ale ich cena mnie przeraziła i wybrałam dużo tańsze nasze krajowe brzoskwinie, które uśmiechały się do mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach. 

Biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka bułki tartej
Białka ubijamy na sztywno z połową cukru, pozostały cukier ucieramy z żółtkami, gdy masa będzie biała i puszysta dodajemy orzechy, mąkę i bułkę tartą i całość mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia (23x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C

Krem: 
  • kostka masła
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 4/5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy ( 8 g )
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym dodajemy maki i pozostałe mleko i mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy.

Mus brzoskwiniowy:
  • 5 dużych brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

 Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy na mus i dodajemy rozpuszczoną w szklance wody galaretkę. Odstawiamy do zgęstnienia

Dodatkowo:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • herbatniki

Złożenie ciasta: Na przestygnięty orzechowy spód wykładamy połowę masy, a na nią układamy równomiernie herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki by mus stężał. Na musie smarujemy resztę masy i polewamy teżejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
 


23 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto na letnie orzeźwienie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak...to ciasto to na pewno jest raj - zarówno dla oczu jaki podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, raj to idealne określenie - razem z dziewczyną spróbujemy to przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebo w gębie.... to ciacho wygląda jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale sie prezentuje, musi byc przepyszne to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  6. rzeczywiście wiśnie cholernie drogie w tym roku ale z brzoskwiniami ciacho wygląda równie smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie też bardzo pysznie ;) Przy okazji dziękuję za wszystkie komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już sam orzechowy biszkopcik byśmy chętnie zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że trzeba się napracować ale na pewno jest mega pyszne, na weekendzie jak będę mieć więcej czasu to spróbuję swoich sił w odtworzeniu tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niebo w gębie.... to ciacho wygląda jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy jedna łyżka mąki to nie za mało?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...