Dla mnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by móc z nich korzystać zimą. Dziś kolejna moja propozycja na letni deser - chrupiący czekoladowy spód, delikatna masa serowo śmietanowa i orzeźwiająca frużelina morelowa - jak to mój Mąż powiedział najlepszy deser na świecie.
Spód:
- 150g płatków kukurydzianych
- 150g czekolady
- 100g masła
Masa serowa:
- 0,5 l śmietany 30%
- 0,5 kg zmielonego twarogu
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
Frużelina morelowa:
- 500 g moreli
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do
napęcznienia. Morele mieszamy z cukrem. Stawiamy na palniku i zagotowujemy, dodajemy wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do
gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy. Ja dodatkowo całość zblendowałam żeby pozbyć się fragmentów skórek. Ostudzone morele wykładamy na masę serową i ciacho gotowe.
#MyVictorinox |
Wygląda cudownie! W dodatku z moją ulubioną frużeliną :)
OdpowiedzUsuńKochana cudowne ciacho 😃
OdpowiedzUsuńAleż cudny kolor dzięki morelom uzyskałaś. Aż ciężko oczy oderwać! :)
OdpowiedzUsuńwygląda baardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDo kawki idealny! :)
Poproszę o kawałek do kawki -:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny musi być ten serniczek :)
OdpowiedzUsuńSerniki uwielbiam, a ten wygląda wyjątkowo pysznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńO mniam, ależ bym zjadła ☺
OdpowiedzUsuńPyszności! :) też bym się udzieliła konkursowo ale nie mam noża ;D:D
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek.
OdpowiedzUsuńBardzo optymistyczny, letni kolor...
:)
Piękne ciasto, warstwa morelowa skradła moje serce :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny sernik :-)
OdpowiedzUsuń