poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Dorsz na imbirowym mango

 

To danie przygotowywaliśmy podczas warsztatów kulinarnych z marką Galeo, w których miałam przyjemność uczestniczyć jakiś czas temu. Dziś szukając pomysłu na lekki i świeży obiad  z dorszem w roli głównej postanowiłam  je odtworzyć. Trochę zastanawiałam się jak Mąż zareaguje na taką oryginalną mieszankę smaków, ale jak się okazało zupełnie niepotrzebne były moje obawy, bo był zachwycony pomysłem i ta odrobiną egzotyki jaką wprowadziłam. 
Samo danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (jego przyrządzenie razem z pieczeniem zajęło mi jakieś 25 minut), a cały jego sekret tkwi w świeżym i soczystym mango (nie tylko dobrej jakości mango, ale duży wybór świeżych owoców egzotycznych znajdziecie w halach Makro), które wprowadza egzotyczny akcent do pieczonej ryby, do tego wszystkiego jeszcze tylko papryka, cebula i trochę przypraw.  Bardzo prosto, niezwykle kolorowo i smacznie, a do tego lekko, zdrowo i dietetycznie, czyli idealnie również dla wszystkich, którzy dbają o linię. Zatem może i Wy się skusicie i zaskoczycie swoich bliskich takim oryginalnym daniem? 


Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 500 g filetów z dorsza
  • 2 dojrzałe mango
  • 1 nieduża cebula (może być czerwona, będzie ładniej się prezentować)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • natka pietruszki (użyłam suszonej)
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany Galeo
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki  białego octu winnego 
  • 2-3 łyżki  drobno posiekanych orzechów (użyłam brazylijskich, bo akurat takie miałam pod ręką)
 Dorsza kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut w 170 st. C. Mango obieramy, a następnie kroimy w cienkie paski, podobnie robimy z papryką, a cebulę siekamy w piórka. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą miód, ocet winny, sok z limonki, natkę pietruszki, czosnek, imbir oraz odrobinę chili. Gotowy sos dodajemy do posiekanego mango i papryki i delikatnie całość mieszamy. Rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki upieczonego dorsza i posypujemy je posiekanymi orzechami. Smacznego



14 komentarzy:

  1. Chętnie bym spróbowała. Jeszcze tak nie łączyłam smaków, a ryba wygląda apetycznie. U mnie zazwyczaj na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo jestem ciekawa smaku. Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie kuszące danie :) Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała propozycja na dorsza ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorsz, imbir i mango? Dla mnie zbytnio wymieszane smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała ryba i wspaniałe towarzystwo! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie kolorowe dania :) Prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rybka i owoce? te kolory są mocno kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryba z owocami. Super połączenie - muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...