Kurek w tym roku u mnie pod dostatkiem dlatego eksperymentuję z nimi ile mogę i dziś mam dla Was pyszne risotto.
Składniki:
- 100 g ryżu najlepiej do risotto (ja użyłam brązowego)
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 4 marchewki
- sól, pieprz, tymianek
- masło
- pierś z kurczaka
- ok 1/2 litra bulionu
Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy ryż i smażymy ok 2 minut, następnie podlewamy bulionem, dorzucamy posiekaną w kostkę marchewkę i pierś z kurczaka, smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy bulion się wchłonie dolewamy ponownie i dalej dusimy aż ryż będzie miękki, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ja podałam posypane natką pietruszki.
Na takie risotto jestem, chętna :) Uwielbiam risotto w każdym wydaniu, a kurkom nie daję rady się oprzeć :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńspróbuję póki jeszcze kurki są świeże :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł. Ja najczęściej jajecznice z kurkami smaże. Zazdroszczę Ci dostatku tych grzybów 😊
OdpowiedzUsuńwspaniały posiłek, u mnie też dziś kurki"_
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania☺
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności 😃
OdpowiedzUsuńPyszne sezonowe danie...Dobrze, że kurkami można się cieszyć do późnej jesieni!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki. Fajne danie, idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńjak ja ci zazdroszczę kurek! ja jakoś nie umiem ich zbierać:) wspaniałe danie
OdpowiedzUsuńAromatyczne i pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek cos dla mnie
OdpowiedzUsuńZjadłybyśmy z wielkim smakiem :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com