wtorek, 8 sierpnia 2017

Risottto z kurkami



 Kurek w tym roku u mnie pod dostatkiem dlatego eksperymentuję z nimi ile mogę i dziś mam dla Was pyszne risotto. 
 
Składniki:
  • 100 g ryżu najlepiej do risotto (ja użyłam brązowego)
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 4 marchewki
  • sól, pieprz, tymianek
  • masło
  • pierś z kurczaka
  • ok 1/2 litra bulionu
 Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy ryż i smażymy ok 2 minut, następnie podlewamy bulionem, dorzucamy posiekaną w kostkę marchewkę i pierś z kurczaka, smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy bulion się wchłonie dolewamy ponownie i dalej dusimy aż ryż będzie miękki, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ja podałam posypane natką pietruszki. 


  

14 komentarzy:

  1. Na takie risotto jestem, chętna :) Uwielbiam risotto w każdym wydaniu, a kurkom nie daję rady się oprzeć :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbuję póki jeszcze kurki są świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł. Ja najczęściej jajecznice z kurkami smaże. Zazdroszczę Ci dostatku tych grzybów 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały posiłek, u mnie też dziś kurki"_

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie dania☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne sezonowe danie...Dobrze, że kurkami można się cieszyć do późnej jesieni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kurki. Fajne danie, idealne na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak ja ci zazdroszczę kurek! ja jakoś nie umiem ich zbierać:) wspaniałe danie

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłybyśmy z wielkim smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie! :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...