Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań jak np ten prosty bigos, na który Was dziś zapraszam.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 3 patisony
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 papryka
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- pętko kiełbasy (u mnie podwawelska)
- sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
#MyVictorinox |
Bez kiełbasy byłby o wiele lepszy, sesese;)
OdpowiedzUsuńAle fajny! Muszę zrobić w wersji wegańskiej :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com
Na takie danie to ja jestem chętna :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Nie jadłam jeszcze tak podanego patisona :)
OdpowiedzUsuńAkurat na ogrodzie mamy mnóstwo różnych rodzajów cukinii czy dyń ale patisonów nie mamy :P
OdpowiedzUsuńhmmm, nie za grubo krojony, skoro to bigos?
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuń