czwartek, 17 sierpnia 2017

Bigos z patisona

 

Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań jak np ten prosty bigos, na który Was dziś zapraszam. 

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 3 patisony
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pętko kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość, aż patisony będą miękkie. Wtedy doprawiamy, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę dusimy. 
 #MyVictorinox





 
Zachowaj smak wakacji z Victorinox!  

7 komentarzy:

  1. Bez kiełbasy byłby o wiele lepszy, sesese;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny! Muszę zrobić w wersji wegańskiej :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie danie to ja jestem chętna :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja. Nie jadłam jeszcze tak podanego patisona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat na ogrodzie mamy mnóstwo różnych rodzajów cukinii czy dyń ale patisonów nie mamy :P

    OdpowiedzUsuń
  6. hmmm, nie za grubo krojony, skoro to bigos?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...