Czasem zwyczajnie brak mi pomysłu na obiad albo nie chce mi się gotować, wtedy kombinuję z daniami jednogarnkowymi. Do takich szybkich dań najczęściej sięgam po filety z kurczaka lub indyka, których zapas zawsze staram się mieć w zamrażalniku. Mam to szczęście, że mam dostęp do drobiu, który biegał po trawie, rósł sobie spokojnie na naturalnej karmie i nie widział antybiotyków. Jeśli jednak akurat muszę kupić mięso w sklepie wybieram Kurczaka Zagrodowego - pochodzącego z małych gospodarstw na Podlasiu, rosnącego wolno z dostępem do świeżego powietrza, karmionego paszą pozbawioną GMO i co najważniejsze bez antybiotyków. Dzięki powolnemu, naturalnemu wzrostowi i starannie dobranej karmie mięso takie jest dużo wyższej jakości niż pochodzące z wielkich ferm, ale o tym przekonajcie się już sami, ja zapraszam na przepis na pyszne risotto.
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka (polecam Kurczaka Zagrodowego)
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- kilka suszonych pomidorów
- 1 szklanka ryżu (najlepszy byłby taki do risotto)
- ok 1 litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie
- masło klarowane lub olej do smażenia.
Filety dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smażymy na maśle klarowanym do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i przez chwilę smażymy, a następnie podlewamy bulionem tak aby przykrył ryż. Mieszamy nasz ryż, a gdy wchłonie bulion, dolewamy ponownie i powtarzamy tą czynność aż ryż zacznie się robić miękki (ponieważ użyłam brązowego ryżu trwało to dobre 40 minut). Gdy ryż mięknie wrzucamy pokrojoną cukinię, suszone pomidory i usmażonego wcześniej kurczaka dusimy jeszcze 10 minut i risotto gotowe.
Inny przepis z kurczakiem zagrodowym: Szybki i prosty przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz