wtorek, 27 października 2020

Sernik straciatella na zimno

 Sernik straciatella na zimno

Ciasta bez pieczenia smakują wybornie o każdej porze roku dlatego dziś u mnie bardzo prosty i szybki w wykonaniu sernik straciatella. Tylko kilka składników i kilka chwil i możemy się cieszyć pysznym domowym deserem.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 100 g czekolady (użyłam mlecznej)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie groszku ptysiowego Brześć

 Do polania:

  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 5-6 łyżek mleka

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, na jej spodzie układamy równą warstwę groszku ptysiowego. Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia, po tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Ser mieszamy z jogurtem i cukrem pudrem. Dodajemy startą na tarce lub pokruszoną czekoladę, wlewamy żelatynę i mieszamy aż wszystko się połączy.  Wykładamy na groszek ptysiowy. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią ser. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe. 

 

Sernik straciatella na zimno
Sernik straciatella na zimno

 

4 komentarze:

  1. No cóż... i teraz muszę zrobić sernik bo mnie ochota naszła przez ten post :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda GENIALNIE! Pewnie smakuje jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie i nachodzi ochota na spróbowanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie desery. Zapisuje przepis i spróbuje swojego szczęścia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...