wtorek, 30 maja 2023

Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezową pianką

Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezową pianką

To już kolejny pomysł na rabarbar, mała modyfikacja mojego ulubionego kruchego z rabarbarem i budyniem. Tym razem zrobiłam ciasto na bazie żółtek, dzięki czemu jest mniej zbite, a bardziej kruche. Na warstwę budyniu, wyłożyłam bezę z dodatkiem kisielu, miałam nadzieję, że będzie różowa ale jak widać na zdjęciach wyszła szarobura, niestety jakoś ostatnio nie mogę trafić na kisiel, który ma ładnie barwi ciasto i chyba pomyślę o jakiś naturalnych barwnikach. 

Wracając do ciasta to jest to po prostu pyszne, dość proste domowe ciasto, na które składniki na pewno znajdziecie u siebie. Zamiast rabarbaru możecie dać truskawki, na które sezon powoli się zaczyna, jablka czy śliwki. 

Nie przedłużam już bardziej, tylko zapraszam na przepis.

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 200 g masła (może być margaryna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, 1/3 ciasta umieszczamy w zamrażalniku, a pozostałe schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. (ok 10 minut)

Dodatkowo:

  • ok 500 g rabarbaru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (40 g każdy)
  • ok 500 g rabarbaru 
  • ok 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez cukru)
  • 3-4 łyżki kaszy manny 

Proszek budyniowy mieszamy z 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na wrzące mleko wlewamy rozmieszany budyń i gotujemy do zgęstnienia. Rabarbar myjemy i kroimy na ok 2 cm kawałki. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok), układamy równomiernie rabarbar i polewamy całość budyniem. 

Beza:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kisielu (40 g - u mnie był żurawinowy)
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca, na koniec ostrożnie mieszamy z kisielem. Bezę wykładamy na budyń, a na nią ścieramy ciasto, które było w zamrażalniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy 40 minut. Studzimy i gotowe.


Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezową pianką

Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezową pianką




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...