Wracając do ciasta to jest to po prostu pyszne, dość proste domowe ciasto, na które składniki na pewno znajdziecie u siebie. Zamiast rabarbaru możecie dać truskawki, na które sezon powoli się zaczyna, jablka czy śliwki.
Nie przedłużam już bardziej, tylko zapraszam na przepis.
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 200 g masła (może być margaryna)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, 1/3 ciasta umieszczamy w zamrażalniku, a pozostałe schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 23x33 cm), przekładamy do blaszki i zapiekamy w 180 st. C aż będzie miało złoty kolor. (ok 10 minut)
Dodatkowo:
- ok 500 g rabarbaru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (40 g każdy)
- ok 500 g rabarbaru
- ok 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru (jeśli budynie są bez cukru)
- 3-4 łyżki kaszy manny
Proszek budyniowy mieszamy z 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na wrzące mleko wlewamy rozmieszany budyń i gotujemy do zgęstnienia. Rabarbar myjemy i kroimy na ok 2 cm kawałki. Podpieczony spód posypujemy kaszą manną (wchłonie sok), układamy równomiernie rabarbar i polewamy całość budyniem.
Beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie kisielu (40 g - u mnie był żurawinowy)
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca, na koniec ostrożnie mieszamy z kisielem. Bezę wykładamy na budyń, a na nią ścieramy ciasto, które było w zamrażalniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy 40 minut. Studzimy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz