#materiał zawiera linki afiliacyjne
Kasza jaglana gości u mnie dość często, ale najczęściej na słodko. Obowiązkowo co najmniej raz w tygodniu na śniadanie wjeżdża krem czekoladowy (przepis macie tutaj) a do tego dość często robię z niej placuszki czy jaglanki z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem. Jakoś tak słodkie dodatki, pasują mi do niej bardziej, ale ostatnio wpadł mi gdzieś w oko przepis na kotleciki z marchewką i orzechami.
My zjedliśmy je na obiad w towarzystwie surówki, a resztę zabrałam sobie drugiego dnia do pracy i zjadłam z przyjemnością. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na pyszny i zdrowy posiłek to polecam bardzo.
Zanim jednak przejdę do przepisu chciałam Was zapytać, czy polecacie jakieś sprawdzone ręczniki kąpielowe, które po kilku praniach nadal będą milutkie, mięciutkie i dobrze wchłoną wodę? Słyszałam wiele dobrych opinii o ręcznikach Zwoltex, dobre opinie mają także ręczniki greno. Ciekawa jestem czy używacie, którejś z tych firm i czy sprawdzają się u Was?
Składniki (na ok 15 kotlecików) :
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 5 łyżek mąki owsianej(można zmielić drobno płatki owsiane)
- 2 łyżki oleju
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano
Ja kaszę zalewam wrzątkiem i odcedzam, następnie zalewam wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy) i gotuję na małym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn.
Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy do niej startą marchewkę i smażymy chwilę razem z cebulą. Kaszę przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa, mąkę owsianą i posiekane orzechy, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wyrabiać aż masa stanie się zwarta i kleista. Uformować kotleciki, wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 st. C. Podawać z ulubioną surówką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz