#recenzja w ramach współpracy z księgarnią TaniaKsiazka.pl
Ostatnio w księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl zamówiłam książkę Iny-Janine Johnsen Buła i przyjaciele - proste przepisy bez wyrabiania. I właśnie to bez wyrabiania zaciekawiło mnie ogromnie, bo jako wielka miłośniczka drożdżowych wypieków byłam bardzo ciekawa, jak to tak bez wyrabiania, ugniatania i długiego mieszania można zrobić pyszne drożdżowe ciasto?
Autorka udowadnia, że jednak można w ten sposób przygotować nie tylko chleb, ale także słodkości, pizzę czy inne smakołyki. Wszystko sprowadza się do wymieszania składników, a następnie czasu, w którym ciasto musi odpocząć. Brzmi ciekawie i zachęcająco?
Napiszę Wam, że nie tylko brzmi ale to faktycznie działa, sprawdziłam to na bułeczkach, które widzicie na zdjęciach. Faktycznie tylko wymieszałam ciasto, dałam mu wyrosnąć, a następnie odstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wyjęłam, rozwałkowałam, posmarowałam nadzieniem cynamonowym i hop do piekarnika. Szybko, prosto i bez wysiłku, a jak pysznie to już musicie sprawdzić sami.
W książce znajdziecie dokładnie rozpisane techniki przygotowywania słodkich wypieków, oraz chleba, a także szczegółową listę akcesoriów i składników, które warto mieć w swojej kuchni, a także odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Kolejny rozdział to przepisy na słodkie wypieki, także te w nieco zdrowszych wersjach - brioszki z owocami, bułeczki czekoladowe, pistacjowe, czy małpi chleb wprost kuszą by je upiec. Dalej pora na pizzę i pieczywo z nadzieniem - i tu znów mnóstwo pyszności np rogaliki z serem i szynką, chlebek serowy i kilka pomysłów na pizzę. W książce znajdziemy także kilka przepisów na bułki i chleby , bagietki także w wersjach bezglutenowych. Mnie osobiście zaintrygował buraczkowy chleb z orzechami i chleb czekoladowy z cynamonem.
Jak już upieczecie ten pyszny chlebek to trzeba go zjeść z czymś pysznym i o tym także autorka pomyślała i podrzuca kilka pomysłów na sałatki i smarowidła. A na koniec jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie czerstwego pieczywa do ostatniego okruszka.
Jeżeli macie ochotę na uruchomienie domowej piekarni, ale przerażała Was czasochłonność i ilość pracy jaką trzeba wykonać z tą książką na pewno wyczarujecie pyszności nie spędzając w kuchni całych godzin. Po więcej książek kulinarnych zajrzyjcie do księgarni internetowej TaniaKsiazka.pl. a teraz już zapraszam na przepis:
Składniki (na ok 12 bułeczek):
- 600 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży (lub ok 20 g świeżych)
- 100 g masła
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 jajo
- opcjonalnie 1 łyżeczka kardamonu
Nadzienie:
- 100 g masła
- 100 cukru
- 2 łyżki cynamonu
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże i kardamon. Jeżeli używacie świeżych drożdży należy je rozpuścić je w mleku, dodać wodę, jajko i rozpuszczone ostudzone masło i dokładnie wymieszać. Tą mieszankę wlewamy do mąki i całość mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy na ok 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki, do kolejnego dnia (można je przechowywać do 4 dni).
Zimne ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy na prostokąt, który smarujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem. Jeden bok ciasta składamy do środka, a na niego zakładamy drugi bok i kroimi ciasto na równe paski. Które następnie zwijamy. Gotowe bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Po tym czasie smarujemy je jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 st. Pieczemy ok 15 minut.
Przygotowanie nadzienia
Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i cynamon i mieszamy aż cukier się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz