poniedziałek, 8 maja 2023

Sernik z musem rabarbarowym

 Sernik z musem rabarbarowym

Pomysłów na desery z rabarbarem nigdy za wiele. Pierwotnie miał to być klasyczny sernik z dodatkiem pokrojonego rabarbaru, ale gdy zobaczyłam to cudo z musem z rabarbaru na moich wypiekach to po prostu musiałam przetestować przepis. Nie byłabym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała zmieniając proporcje składników i dodając klasyczny kruchy spód i zwiększając ilość sera. Tak przygotowany sernik zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem, różowa pianka z rabarbarem dodaje bowiem charakteru klasycznemu sernikowi, także biegnijcie do ogródka po rabarbar i koniecznie wypróbujcie przepis. 

Spód: 

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy przez ok 10 minut w 180 st. C do zarumienienia. 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu mielonego (użyłam z wiaderka)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do połączenia, by nie napowietrzać niepotrzebnie.  Wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 st. C i pieczemy ok 50 minut bez termoobiegu. Sernik ma być ładnie zarumieniony i ścięty. Studzimy w uchylonym piekarniku. 

Mus rabarbarowy:

  • 700 g rabarbaru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru 
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 500 ml śmietanki 30% 

Idealny do tego ciasta byłby różowy rabarbar, ale z zielonym również będzie pyszne. Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy w około centymetrowe kawałki, które przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Czekamy chwilę aż puści sok, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Wtedy zdejmujemy go z ognia i blendujemy na gładki mus.

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy do rabarbaru i dokładnie mieszamy.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy stopniowo po łyżce do rabarbaru i miksujemy do połączenia. Tak przygotowany mus wykładamy na ostudzony sernik i wyrównujemy. Ja dodatkowo swój sernik posypałam drobno posiekanymi pistacjami. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 Sernik z musem rabarbarowym

Sernik z musem rabarbarowym

Sernik z musem rabarbarowym

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...