Pomysłów na desery z rabarbarem nigdy za wiele. Pierwotnie miał to być klasyczny sernik z dodatkiem pokrojonego rabarbaru, ale gdy zobaczyłam to cudo z musem z rabarbaru na moich wypiekach to po prostu musiałam przetestować przepis. Nie byłabym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała zmieniając proporcje składników i dodając klasyczny kruchy spód i zwiększając ilość sera. Tak przygotowany sernik zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem, różowa pianka z rabarbarem dodaje bowiem charakteru klasycznemu sernikowi, także biegnijcie do ogródka po rabarbar i koniecznie wypróbujcie przepis.
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy przez ok 10 minut w 180 st. C do zarumienienia.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego (użyłam z wiaderka)
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do połączenia, by nie napowietrzać niepotrzebnie. Wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 st. C i pieczemy ok 50 minut bez termoobiegu. Sernik ma być ładnie zarumieniony i ścięty. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Mus rabarbarowy:
- 700 g rabarbaru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 500 ml śmietanki 30%
Idealny do tego ciasta byłby różowy rabarbar, ale z zielonym również będzie pyszne. Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy w około centymetrowe kawałki, które przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Czekamy chwilę aż puści sok, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Wtedy zdejmujemy go z ognia i blendujemy na gładki mus.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na ok 10 minut. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy do rabarbaru i dokładnie mieszamy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, a następnie dodajemy stopniowo po łyżce do rabarbaru i miksujemy do połączenia. Tak przygotowany mus wykładamy na ostudzony sernik i wyrównujemy. Ja dodatkowo swój sernik posypałam drobno posiekanymi pistacjami. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz