Jeśli nie macie jeszcze dość cukinii to mam dla Was coś absolutnie genialnego - pyszne czekoladowe, wilgotne ciasto, które przygotowuje się bardzo prosto. Myślę, że niewtajemniczeni nie zgadną jaki składnik w sobie kryje.
Składniki (na blaszkę 23x33 cm):
- ok 500 g cukinii
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
Polewa:
- 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
- 5 łyżek mleka
Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ostudzone ciasto.
Pycha :-) Porywam do kawki :-)
OdpowiedzUsuńJeny, pierwszy raz widzę takie ciasto. Pomyśleć, że z cukinii, bo tak tylko patrząc to człowiek w życiu, by nie powiedział, że tam cukinia rządzi. hehe Wspaniały przepis, zaraz pokarzę bratu, bo on piecze, myślę, że przepis bardzo mu się spodoba. :) Pozdrawiam cieplutko. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! wypróbuję przepis dopóki mam cukinię na ogrodzie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie ciasto , jest pyszne i wilgotne 😊 pora powtórzyć 😉
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńcukinie zetrzec na drobnych oczkach? zawsze tarlam na grubych!
OdpowiedzUsuńTarłam na grubych
UsuńRobiłam jest bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń