poniedziałek, 14 lipca 2025

Tort czekoladowy z kremem oreo i żelką o smaku owoców leśnych

Tort czekoladowy z kremem oreo i żelką o smaku owoców leśnych 

Ten tort okazał się hitem przyjęcia urodzinowego moich bratanków, smakował wszystkim, a niektórzy nie mogli się obejść bez dokładki. 

Jeśli zatem szukasz tortu, który podbije serca najmłodszych – właśnie go znalazłeś! Miękki biszkopt kakaowy, soczysta żelka z owoców leśnych i delikatny krem Oreo tworzą słodką kompozycję, której trudno się oprzeć. 

Ten kolorowy i smakowity deser to strzał w dziesiątkę na dziecięce urodziny, rodzinne przyjęcie czy słodką niespodziankę. Prosty w przygotowaniu, efektowny i pełen smaku – pokochają go nie tylko dzieci!

Do przygotowania tortu nie potrzebujecie specjalnych akcesoriów - wystarczy zwykła tortownica, miska i dobry mikser.  Jeśli jednak chcecie ułatwić sobie pracę to polecam zaopatrzyć się w dobrej jakości rant do deserów (np. taki jak ten) w którym nie tylko upieczecie wysoki biszkopt ale też ładnie i równo złożycie tort, co w przypadku tego akurat ma znaczenie bo jest dość wysoki. Przydatna też będzie obrotowa patera, ja mam taką drewnianą  deskę do serwowania serów i nie wyobrażam sobie dekorowania tortów bez niej.

 

Z podanych składników otrzymałam tort o średnicy 26 cm i wysokości 12 cm. Jeśli potrzebujecie upiec tort mniejszy lub większy zachęcam do skorzystania z gotowych kalkulatorów.  

Składniki (na tortownicę 26 cm):

Biszkopt :

  • 8 jaj 
  • 1 szklanka (220 g) cukru
  • 8 łyżek oleju 
  • 1 i 1/4 szklanki (200 g) mąki pszennej
  • 6 łyżek (60 g) kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli

Żelka o smaku owoców leśnych:

  • 500 g owoców (u mnie pół na pół jagody i maliny)
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g cukru 

Krem oreo:

  • 800 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki mleka
  • ok 300 g ciastek oreo (2 opakowania) 

Do nasączenia: 

  • 3-4 łyżki soku malinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok 200 ml wody 

 

Wykonanie

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka wymieszane z olejem i miksujemy do połączenia.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera tylko do połączenia. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy ok 45 minut do tzw suchego patyczka.

Żelka:

Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Owoce przekładamy do garnka zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Po zagotowaniu blendujemy. Ponownie podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i napęczniałą żelatynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści. Gotową żelkę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej by tortownica miała średnicę o 1-2 cm mniejszą od naszego tortu) i odstawiamy do zastygnięcia. 

Krem: 

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 10 minutach umieszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż się rozpuści. Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż powstanie gęsty krem, do którego dodajemy  rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia. 

Połowę ciastek mielimy w malakserze. Drugą połowę tylko kruszymy na drobne kawałeczki. Wszystkie ciastka dodajemy do masy i mieszamy całość.

Złożenie tortu

Ostudzony biszkopt kroimy na 3 równe blaty. 

Każdy nasączamy podanymi wyżej składnikami wymieszanymi ze sobą

Na 1 blacie smarujemy cienką warstwę kremu, na środku kładziemy żelkę i ponownie całość smarujemy cienką warstwą kremu. 

Przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i wykładamy na niego pozostały krem. Wyrównujemy i przykrywamy 3 blatem biszkoptu. 

Gotowy tort odstawiamy do lodówki by zastygł, a następnie dekorujemy.

Ja swój obłożyłam tynkiem na bazie masła i mleka skondensowanego (przepis macie tutaj) oraz wydrukami na opłatku i bezikami  

krem do tortu oreo  tort oreo


tort bluey


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...