Dziś zapraszam na zdrowszą wersję gofrów, którą bardzo często przyrządzam na śniadania - podaję z jogurtem lub serkiem i ulubionymi owocami lub na wytrawnie z dodatkiem awokado i pomidorów. Całej naszej rodzinie smakują niezależnie od dodatków
Gofry z tego przepisu stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych – są bogate w białko roślinne, błonnik i mikroelementy. Sprawdzą się jako pożywne śniadanie lub przekąska, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej czy dbających o niski indeks glikemiczny.
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (zamawiam tutaj*)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka (ja użyłam krowiego, ale może być dowolne roślinne)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie 2 łyżki cukru lub ksylitolu (ja nie dodaję)
Wszystkie składniki blendujemy razem i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie pieczemy gofry i podajemy z ulubionymi dodatkami
*link afiliacyjny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz