Jeśli szukasz ciasta, które połączy w sobie delikatność kruchego spodu, pyszny krem grysikowy z białą czekoladą oraz odświeżającą warstwę owocową, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.
To ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje – lekko kwaskowate porzeczki idealnie równoważą słodycz kremu. Zdecydowanie warto wypróbować!
Deser idealny na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy po prostu do popołudniowej kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody
Krem:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszy manny
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 100 g białej czekolady
Galaretka:
- 2 czerwone galaretki
- 750 ml wrzątku
- ok 500 g porzeczek
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 3 równe części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x33). Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor ok 10-15 minut
Krem:
Mleko, cukier, masło czekoladę zagotowujemy, gdy się będzie gotować wsypujemy kaszę i mieszamy gotując aż całość zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy kruche blaty.
Galaretka:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie mieszamy z umytymi porzeczkami i wykładamy na wierzch ciasta
Złożenie ciasta
Na 1 placku rozsmarowujemy 1/2 kremu, przykrywamy 2 plackiem i rozsmarowujemy resztę kremu. Przykrywamy 3 plackiem i zalewamy całość tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz