Dziś zapraszam na bardzo proste, cytrynowe ciasto z jagodami. Jest lekkie, wilgotne i gotowe w kilka minut, a co najważniejsze zawsze się udaje.
Robi się je w 10 minut i smakuje jak lato!
Jeśli nie masz lub nie lubisz jagód możesz dodać dowolne inne owoce będzie równie pysznie.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml oleju
- 3 łyżki soku cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 200 g jagód
Przygotowanie:
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj olej, sok i skórkę z cytryny – wymieszaj.
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia – wymieszaj do połączenia składników.
- Na koniec delikatnie wmieszaj jagody.
- Przelej do foremki (ok 26x11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 35–40 min (do suchego patyczka).
- Podawaj z cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz